Smatsa presenta un ERO per acomiadar 43 persones a Sabadell

L’alcalde, Maties Serracant, es mostra preocupat i es pregunta com es complirà amb el servei de neteja viària i recollida de la brossa

Camions d'Smatsa a Sabadell
Camions d'Smatsa a Sabadell | Albert Hernàndez
09 de novembre del 2018
Actualitzat a les 22:02h
L’empresa concessionària del servei de recollida de la brossa i la neteja viària a Sabadell, Smatsa, ha presentat aquest divendres un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afecta un total de 43 persones de les 300 que configuren la plantilla. La mesura arriba després que l’Ajuntament ha aplicat la Instrucció Tècnica de Facturació (ITF), que estableix els criteris de serveis que cal dur a terme a la ciutat. L’alcalde, Maties Serracant, a mostrat la preocupació del govern pel que pot suposar un incompliment del contracte.

L’empresa va avançar l’aplicació de l’ERO després de l’aplicació de la reforma que s’ha acabat de detallar després d’una reunió amb els representants sindicals. El motiu que esgrimeix la firma se centra en què l'aplicació de l'ITF, tal com planteja l'Ajuntament, comportarà que s'hagin de deixar de fer 4.000 serveis, un extrem que l'Ajuntament nega assegurant que es tracta d'una reestructuració del servei.

De la mateixa manera, es preveuen modificacions en les condicions de treball, amb canvis de torn, de matí a tarda, de tarda a nit i treballar dissabtes, entre d'altres mesures. Smatsa apunta que aquesta implementació els va ser comunicada el passat 31 d'octubre, anunciant-los que al dia següent s'aplicava. 

Maties Serracant: "Qui farà la feina?"

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, s’ha mostrat preocupat davant la decisió de l’empresa, que considera que “aprofundeix en l’incompliment d’Smatsa respecte les seves obligacions contractuals”. En aquest sentit, es mostra preocupat per la pèrdua de llocs de treball que preveu la reestructuració, i recorda que l’Ajuntament preveu destinar la mateixa inversió econòmica al 2019 que la feta aquest 2018, de 20 milions d’euros.

“Aquesta situació no és més que una constatació d’allò que l’Ajuntament, amb els expedients que ja ha posat sobre la taula, té, i és que l’empresa té unes obligacions i les ha de complir”, ha apuntat Serracant. “L’administració paga uns serveis, i cal verificar que es compleixen, i qui els compleixen són les persones; si no hi ha persones, com es complirà amb el servei contractat?”, s’ha preguntat.

Ajuntament i empresa mantenen un enfrontament a partir de la presumpta adjudicació irregular del servei durant el mandat de Manuel Bustos, i que aquests dies ha centrat les declaracions d'investigats en la peça 28 del cas Mercuri.

Rebuig sindical i avís: "Actuarem amb contundència"

En un comunicat, els sindicats representats a Smatsa rebutgen la proposta d'acomiadament, i atribueixen la situació que viuen els treballadors a la "falta de capacitat de diàleg que estan mostrant tant els responsables polítics del govern municipal de Sabadell com la direcció de l'empresa". En aquest sentit, consideren que "la lluita d'interessos polítics i econòmics primen per sobre dels interessos dels ciutadans i dels treballadors".

Amb tot, adverteixen que actuaran "amb la contundència que els fets requereixin", avançant que no acceptaran ni acomiadaments ni retallades de les condicions laborals. És per això que exigeixen al govern i a Smatsa que suspenguin l'aplicació de les mesures plantejades a dia d'avui i que habilitin de manera urgent una taula on els representants dels treballadors hi tinguin veu per resoldre el conflicte.