Ressuscita la Colla de Sabadell per commemorar el seu centenari

Al llarg de 2019 es preveuen celebrar diferents activitats

Redacció
09 de novembre del 2018
El logotip, dissenyat per l'artista local Ricard Efa
El logotip, dissenyat per l'artista local Ricard Efa | Colla de Sabadell
Entre 1919 i 1929 va sorgir a la ciutat un grup d'intel·lectuals, conegut com la Colla de Sabadell. L'integraven personatges heterogenis com Joan Oliver, Francesc Trabal, Armand Obiols, Antoni Vila Arrufat, Ricard Marlet, Miquel Carreras, Lluís Parcerisa, Josep M. Trabal i Joan Garriga.

Van sacsejar la cultura sabadellenca mitjançant dos tipus d’activitats: fent facècies amb un humor provocador i organitzant concerts, programant obres de teatre i editant llibres per presentar la cultura del moment a la ciutat. Pretenien convertir Sabadell en una ciutat rica i activa també en el camp cultural i que altres poblacions catalanes fessin el mateix, per construir un país més equilibrat, culte i civilitzat, en el marc de la idea noucentista de la Catalunya-ciutat.

Doncs, un segle després, la Comissió 100 anys de la Colla de Sabadell, hereva de la Comissió Any Joan Oliver, vol recordar aquesta formació. Han recuperat el lema que utilitzaven i difonien a la seva seu, al Casino dels Senyors: "Estem voltats de pocavergonyes". La voluntat és motivar que el teixit associatiu local organitzi activitats i també preparar alguns actes reivindicatius. 

Cites el 2018

Tot i que el 2019 és quan es farà la commemoració, enguany ja hi ha dues cites programades. Aquest dissabte, hi ha programada una excursió performativa a la font del Saüc, emmarcada en el cicle Sabadell i la Gran Guerra, organitzat per L’Estruch i l’Acadèmia de Belles Arts, amb la col·laboració de la UES i la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell.
 
I l'altra activitat serà l'1 de desembre, el teatre de Ca L’Estruch presentarà l’estrena de l’espectacle Que jo soc jo, un recital poètic sobre textos de Pere Quart, a càrrec dels poetes Feliu Formosa i Cinta Massip i de l’acordionista Joan Alavedra. A més, alumnes de quart d'ESO de l'Institut Escola Industrial ja ha treballat la Colla de Sabadell a l’aula que s'ha traduït en un grafit d'una paret en un centre educatiu, fet per Werens i diferents alumnes, que s’inspira en una fotografia en què membres de la Colla de Sabadell, d’esquena, salten.