Què és el Chagas, la malaltia que afecta milers de persones a Catalunya i moltes no ho saben?

L'Hospital Clínic ha impulsat una campanya per incentivar a fer-se la prova

Hospital Clínic.
Hospital Clínic. | Adrià Costa
Redacció
10 de novembre del 2018
La malaltia de Chagas forma part del grup de malalties "tropicals desateses", segons informa l'Organització Mundial de la Salut, i està present a Catalunya. Afecta milers de persones i poques d'elles ho saben. De fet, tal com explica RAC1, es calcula que 18.000 residents en territori català conviuen amb la malaltia de Chagas. Al conjunt de l'Estat afecta entre 48.000 i 87.000 persones. Per aquest motiu, l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Institut de Salut Global han impulsat una campanya per incentivar que persones d'origen llatinoamericà es facin la prova de la Tripanosomiasis Americana.

La infecció, originària de l'Amèrica Llatina -i anomenada així pel metge brasiler Carlos Chagas, que la va identificar el 1909-, en la seva fase crònica, després d'anys sense símptomes, provoca problemes cardíacs, digestius i neurològics a entre el 30% i el 40% d'infectats. 

La malaltia està causada per la infecció d'un paràsit i es transmet a través de la femta d'un insecte però també en transfusions de sang, trasplantaments d'òrgans, via oral i de mare a fill durant l'embaràs, han explicat en un comunicat aquest dijous el Clínic i l'ISGlobal -impulsat per la Fundació Bancària La Caixa-.

El Chagas és endèmica en una vintena de països del continent americà, i Espanya és el segon país no endèmic amb major nombre de casos, després dels Estats Units. Davant d'això, la campanya Passa la veu tracta de capacitar als pacients per convertir-los en difusors de la informació entre les seves comunitats.