Castellar i l'ADF duen a terme tasques a diverses zones per prevenir d'incendis

El consistori ha rebut diverses subvencions per valor de 182.300 euros per fer-ho

Redacció
10 de novembre del 2018
L’Ajuntament de Castellar i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de la localitat estan executant, des del passat mes d’agost, diverses tasques d’arranjament de camins i d’obertura i manteniment de franges de protecció perimetral, com ara actuacions de prevenció d’incendis finançades a través de diferents subvencions i per un valor total de 182.300 euros.

L’ADF ha finalitzat els treballs inclosos en el Pla de Prevenció d’Incendis, unes obres que financen la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament. Dels 22.500 euros, l’ens provincial n’ha subvencionat el 80%, mentre que el 20% restant han sortit de les arques municipals. Enguany s’ha actuat en un total de 17,3 quilòmetres de nou camins situats majoritàriament al sector sud-oest del municipi.

En aquesta mateixa zona, s’ha repassat el camí d’emergència de Can Font i s’aportarà material al camí de Can Sallent a la depuradora. Aquesta actuació està valorada en 16.000 euros, aportats íntegrament per l’Ajuntament.

D’altra banda, els ajuts a la Gestió Forestal Sostenible han permès també que l’ADF portés a terme el repàs de dos quilòmetres del camí del torrent Mal, des de la cruïlla del coll de Canyelles fins al trencall de Castellet. Les obres, que han costat 1.800 euros, s’han realitzat amb una subvenció de la Generalitat, que ha finançat el 57% de l’import, i amb l’aportació del 43% restant per part del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Franges de protecció

El darrer bloc d’actuacions correspon als treballs de manteniment de les franges de totes les urbanitzacions del municipi, que es portarà a terme fins a finals d’any. L’objectiu és mantenir una zona de baixa combustibilitat de 25 metres d’amplada a comptar des del perímetre exterior de les parcel·les urbanes. Les feines tenen un pressupost de 90.000 euros.

Per finançar l’execució de les franges, i en compliment a la Llei de prevenció d’incendis 5/2003 que estableix que totes les tasques de prevenció d’incendis de les urbanitzacions les hauran d’assumir els propietaris inclosos dins els perímetres de les franges, l’Ajuntament va començar a aplicar l’any 2005 una taxa als propietaris de les urbanitzacions. El consistori assumeix el cost d’execució i el manteniment de la franja i, a través de la taxa, els propietaris retornen l’import que els pertoca.