L'ADENC demana explicacions per una tala forestal a Sant Quirze

A la zona de Serra Galliners

Redacció
05 de novembre del 2018
Tala d'arbres a Sant Quirze
Tala d'arbres a Sant Quirze | ADENC
El col·lectiu en defensa de la natura ADENC denuncia uns treballs forestals que s’estan duent a terme des de la darrera setmana a l’espai natural de la Serra de Galliners, concretament al bosc que envolta els dipòsits d’aigua del carrer Muntanya de Sant Quirze del Vallès. Segons apunten, s'han retirat arbres adults de gran diàmetre que resulten d'alt interès per l’ecosistema, en comptes d’extreure els de menor mida que es troben dominats.

"La gestió forestal és necessària en determinats casos per a la prevenció d'incendis, però sempre s'hauria de avaluar l’impacte ambiental, biològic i paisatgístic de cada espai per respectar un patrimoni que és de tots", apunten en un comunicat. A hores d’ara es pot constatar una forta erosió del sòl degut al pas de maquinària i el transport dels troncs, i en d’altres punts on s’ha extret canya el terra es troba cobert per una gruixuda capa de restes considerablement grans d’aquesta.

"Volem advertir que l’obertura de l’espai i el sòl malmès són un gran atractiu per l’expansió d’espècies invasores com la canya que ja hi és present, o bé pot facilitar l’entrada d’altres invasores provinents de jardins propers o de més llarga distància". Aquest fet, apunten, en pot fer menys rendible el seu manteniment i en disminueix l’interès de cara a futurs aprofitaments que creiem que es poden fer amb més cura.

Tot plegat es duu a terme a la Serra de Galliners, un dels millors espais naturals de la defensada Via Verda Collserola-Sant Llorenç degut a les seves dimensions i heterogeneïtat ambiental, apunten. Malgrat tenir un alt potencial ecològic, no disposa d’una figura de protecció adequada per tal de garantir el manteniment d’aquest privilegiat entorn, que d’entre altres amenaces té l’obertura de camins per part de motoristes que erosionen la zona i la contaminen atmosfèrica i acústicament.

Precisament l’obertura del bosc pot suposar un risc per a l’entrada d’aquest col·lectiu.