Es restaura l’interior de l’església de Sant Pau de Riu-sec

Es podrà tornar a visitar a partir de la Festa Major d'enguany

Redacció
21 de juliol del 2015
Actualitzat a les 16:31h
Imatge dels treballs de restauració de l'església
Imatge dels treballs de restauració de l'església | Ajuntament de Sabadell

Imatge dels treballs de restauració de l'església Foto: Ajuntament de Sabadell


L'interior de l'església de Sant Pau de Riu-sec ja té una altra cara. Durant la primera quinzena de juliol s'han dut a terme diversos treballs de consolidació i restauració de les restes arqueològiques que es troben a l’interior de l'edifici amb l'objectiu que pugui tornar-se a visitar a partir del proper setembre, coincidint amb la Festa Major. Aquesta intervenció s'emmarca en el conjunt d’actuacions que els darrers anys s’han realitzat per urbanitzar i tornar a adequar a la visita pública el conjunt arquitectònic que hi ha en aquesta zona de la ciutat. 

La restauració realitzada consisteix en la reparació de diversos danys produïts per un seguit d’actes vandàlics que durant un temps va patir el monument. Així, el Museu d’Història de Sabadell ha restituït i renovat la presentació museogràfica, també malmesa, i per tant, el conjunt patrimonial serà de nou visitable per a grups acompanyats de guia a partir de la Festa Major d’aquest any. Aquesta actuació l'ha executat l’empresa de conservació i restauració Gamarra & García i l'ha finançat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Un edifici amb història

La visita a l’església de Sant Pau de Riu-sec permet apreciar un dels edificis romànics més ben conservats de Sabadell. A l’interior s’hi pot contemplar la volta apuntada i l’absis, damunt del qual hi ha una finestra en forma de creu. A les parets de la nau també s’aprecien les ampliacions de l’edifici fetes entre els segles XII i 

La visita a l’interior, permetrà també contemplar les restes arqueològiques trobades al subsòl de l’església: enterraments i sitges de gra d’època medieval, l’absis i la base de l’altar de la basílica primitiva, i estructures de la vil·la romana que va iniciar el poblament d’aquest indret. 

L’església ha viscut un recorregut històric de gran interès: consagrada el 1054, va ser la parròquia de la quadra de Riu-sec, territori independent fins que el 1471 és incorporat al terme de Sabadell. Tot i així, continuà com a seu parroquial fins mitjans del segle XIX i el 1868 s’abandonà totalment el culte i els objectes litúrgics passaren a la nova parròquia de la Puríssima de Sabadell. Cal destacar també les etapes com a pertinença a l’ordre dels cavallers templers i, després, dels hospitalers, entre els segles XII i XIV. 

L’església romànica està situada al sud del terme de Sabadell. El conjunt de l’església i la rectoria estan edificats en una plana limitada a llevant pel riu Sec, a uns 5 quilòmetres del seu aiguabarreig amb el riu Ripoll, i a ponent per l’autopista C-58 de Barcelona a Manresa.