Els Bombers de Sabadell reclamen millores i remodelar un parc que «ha envellit»

El cos assegura que fa anys que no s'inverteix i dipositen esperances en la nova direcció

Un dels vehicles denunciant que són vuit bombers per a una població de 320.000 habitants
Un dels vehicles denunciant que són vuit bombers per a una població de 320.000 habitants | Juanma Peláez
31 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:01h
Aquest dilluns els Bombers van sortir al carrer per “exigir condicions de treball dignes” i posar fi “a la precarietat laboral”. Una protesta que se suma a la que, a principis de mes, van dur a terme el col·lectiu MosSOS, reclamant millor material i recriminant els dispositius policials de l’1 d’octubre. Queixes destinades al Departament d’Interior i també al d’Economia.
  
Els Bombers de Sabadell no són aliens a les demandes del cos. Però sobretot les centren en les instal·lacions, “necessiten una inversió important. El parc no està en consonància amb la ciutat, s’ha quedat petit”, explica el cap de la ciutat, Quim Moya. “Ara som una molèstia per als veïns. Revisem material, fem soroll i això són pràcticament els 365 dies de l’any”, afegeix. Van arribar aquest punt de la carretera de Barcelona, ben ubicats per sortir atendre qualsevol emergència, el 1992, però l’equipament “s’ha envellit”.
 

El vehicle d'autoescala, arribat de Terrassa, perquè estava en revisió el de Sabadell, durant el servei per les restes de l'huracà Leslie Foto: Juanma Peláez


Moya recorda converses amb l’Ajuntament de Sabadell per oferir un terreny als Bombers com ara a la Gran Via, a l’entrada sud. “També ben ubicat”, reconeix Moya. Fonts municipals admeten aquests contactes, que confirmen “la bona predisposició”, com assenyala Moya, ha tingut el consistori amb el cos.
 
Urgeix invertir
 
Moya veu que el cos necessita “una inversió important i ràpida en tots els aspectes: instal·lacions, personal i material”. Sosté que no n’hi ha hagut en els últims quatre o cinc anys. “Es mima tot fins a l’últim detall”, remarca. Això no altera el servei “avui per avui es continuen fent igual”. No obstant, “tenim por” i continua l’explicació, “aquest estiu ha estat fantàstic, perquè les condicions meteorològiques ens han ajudat molt. Però hi havia preocupació, perquè teníem pocs vehicles tot terreny”.
 

Dos bombers treballant en un foc a Sabadell Foto: Juanma Peláez

Bombers al lloc de l'incendi Foto: Juanma Peláez


El parc de Sabadell disposa d’un vehicle de bomba urbana lleugera (BULL), el model habitual; el d’autoescala automàtica; el de bomba urbana pesada (BUP); la furgoneta de salvament i un vehicle lleuger, que serveix per feines vàries recerques.
 
Un material que fan servir els vuit bombers que com a mínim hi ha al parc, “hi ha torns de 12 persones. Però l’òptim seria, com a mínim, aquesta dotzena de bombers”.
 
Moya veu esperança en la nova direcció, “tinc molta confiança, perquè s’ha presentat un projecte”. Des de Bombers garanteixen que existeix un document, Bombers 2025, en el qual s’han recollit totes les mancances que arrosseguen i que ara cal que se’l doti de pressupost.
 

Tasques de neteja de les mànegues després d'un incendi. Foto: Juanma Peláez


UGT critica manca de manteniment

“No hi ha previsió”, critica el delegat d'UGT de prevenció de Bombers, Josep Giménez, en el disseny de recursos materials i humans del cos. “Fa bastant que no entra cap vehicle” als parcs, tot i que “hi ha una licitació de 90 vehicles per a tot Catalunya”. Unes renovacions que arribaran en paquets de 18 en 18 cada tres mesos. Tot plegat, com sentencia Giménez, “és insuficient”.
 
A tot això, se suma “els set anys sense acord” en el conveni i treballem sota “decret”. Tanmateix, celebra que es compleixi el compromís d’ampliar plantilla “que es repartirà segons les necessitats” del territori i apunta les primeres incorporacions aquest estiu. Giménez precisa que en els propers cinc anys es crearan 1.000 places.