Successos

La Generalitat estudia fer pagar el cost del rescat als dos excursionistes de Sabadell per imprudència

Des de l'octubre de 2009 es cobra per aquells operatius on els rescatats actuïn de manera negligent

per Albert Segura, Sabadell, 29 d'octubre de 2018 a les 15:35 |
Membres de l'operatiu que s'havia instal·lat al Parc de Bombers de Puigcerdà | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat estudia que els dos excursionistes de Sabadell perduts aquest cap de setmana a la Cerdanya hagin de pagar el cost de l’operatiu. Es tractaria d’una mesura que s’aplicaria en cas que finalment es consideri que han actuat de manera negligent, tal i com es ve fent des d’octubre de 2009.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat cobra la taxa per a la prestació de serveis com ara els operatius de rescats en muntanya on es consideri que s’ha actuat de manera intencionada davant d’un perill. Ara s’estudia si aquest és el cas dels dos excursionistes de Sabadell, on caldrà elaborar un informe de les circumstàncies específiques que van dur a posar en marxa l’operatiu, un document, però, que haurà d’avaluar una comissió per determinar la responsabilitat dels afectats.

 
La parella, un home de 57 anys i una dona de 43 veïns de Sabadell, es van perdre quan baixaven del cim del Puigpedròs, a Meranges (La Cerdanya). No obstant, des del refugi de Malniu, des d’on van sortir i on tenien previst tornar, asseguren que se'ls va advertir dels riscos de fer la ruta que tenien prevista donada la meteorologia adversa.

L'home va poder avisar els serveis d’emergències abans de quedar-se sense bateria, una trucada on va informar que disposaven de roba d'abric i aigua. Finalment, se'ls ha pogut localitzar a la part francesa de la muntanya aquest dilluns al matí gràcies a la participació d’un helicòpter, per sobre dels 2.700 metres.

 
En veure dos objectes que es movien, el pilot de l'helicòpter ha decidit aterrar i comprovar de què es tractava. Un cop els policies s'han apropat a les dues persones han comprovat que es tractava dels excursionistes, que estaven en xoc i desorientats. Per aquest motiu se'ls ha traslladat a l'Hospital de Puigcerdà, on s’han recuperat de la hipotèrmia que patien. A les extremitats, a més, presentaven petites congelacions i, per tractar-les, se'ls derivarà durant aquest dilluns a l'Hospital Sagrat Cor de Barcelona.

Quan es cobra per un rescat?

Segons la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, des de l’1 d’octubre de 2009 es cobra cobrat els rescats o salvaments en el medi natural que hagin estat causats per una de les situacions regulades normativament. En aquest sentit, el criteri es basa en tres supòsits: si té lloc en zones assenyalades com a perilloses o d’accés prohibit, si les persones rescatades o salvades no duien l’equipament adequat; i si la persona sol·licita el servei sense que hi hagi motius objectivament justificats.

Amb tot, no es proposarà el cobrament d’un rescat que no compleixi amb un d’aquests tres supòsits. Els Bombers s’activen sempre que hi ha un avís, sense tenir en consideració aquests plantejaments a priori i amb la finalitat de prestar el servei.

Quant costa el rescat?

En aquest mateix sentit la legislació preveu les tarifes que es cobraran als excursionistes en cas que finalment es consideri que han actuat de manera negligent. Per aquest motiu, s’estableix un cost de 41,35 euros per cada hora que un bomber treballa en l’operatiu, així com un import de 53.70 euros per cada hora que un vehicle ha estat en funcionament.

Ara bé, el que encareix i molt el preu final és si per a dur a terme les tasques de rescat s’activa un helicòpter. En aquest cas, la tarifa establerta és de 3.120,10 euros per cada hora que l’aparell estigui en funcionament.
 

Un membre de l'equip de salvament de l'operatiu de la Cerdanya. Foto: Mossos


És per això que en aquest cas s'estudiarà si hi ha hagut imprudència i si els dos excursionistes han de pagar el cost de l'operatiu de rescat, tenint en compte que se'ls va advertir que no era aconsellable sortir a la muntanya amb la meteorologia que hi havia a la zona. Els responsables de la Gendarmeria, però, ja han dit que no es plantegen aquesta opció, ja que a França no es cobren els rescats.

Durant els dies de recerca s'ha treballat de forma coordinada amb tots els cossos operatius. La Gendarmeria, que aquest dilluns sobrevolava la zona francesa amb helicòpter; els Mossos d'Esquadra, que hi ha desplaçat 2 patrulles de seguretat ciutadana, 3 unitats de muntanya i un helicòpter; i els cos d'Agents Rurals, que avui han activat 8 agents (4 del Grup de Suport de Muntanya i 4 de la Cerdanya).

Quins rescats s'han cobrat a dia d'avui?

Des de l'entrada en vigor del servei s'ha cobrat un total de set rescats, entre els quals hi destaca el rescat d'un esquiador al març de 2011 que va quedar atrapar per una allau fora pistes amb accés tancat a la muntanya de Tossa, a la zona de Coma Orriola, de la Masella. En aquell cas hi van participar tres helicòpters, nou vehicles i 35 bombers. L'import total s'elevava fins els 18.183,22 euros, però l'afectat va recórrer i va haver de pagar "només" 2.393,57 euros.

El darrer dels casos registrats ha estat aquest ateix any, a l'abril, quan es va registrar un fals avís d'incendi d'habitatge a Vic. Amb el desplaçament d'un vehicle i tres persones, es va haver de pagar una quantitat de 165,90 euros.

A aquests set casos ja pagats cal sumar-hi un servei pendent de pagament, on els serveis d'emergències van haver de fer un rescat en una zona tancada amb senyalització perillosa a Montserrat. En aquest cas, es van desplaçar quatre vehicles i vuit agents dels Bombers, amb un import final de 2.880,47 euros a repartir entre dues persones, i on una d'elles ja ha fet l'abonament corresponent.

 

Participació