​Els Amics de l'Òpera de Sabadell estrenen l'última obra de Verdi

Les funcions de "Falstaff" es faran en homenatge a Montserrat Caballé

El baríton Toni Marsol interpretant sir John Falstaff
El baríton Toni Marsol interpretant sir John Falstaff | ACN
Redacció
24 d'octubre del 2018
Actualitzat el 25 d'octubre a les 12:43h
L'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell estrenarà aquest dimecres Falstaff, l'última obra de Verdi i culminació de la seva experiència musical, en el marc del cicle Òpera a Catalunya. "És una delícia, una meravella; com diuen els italians, è un capolavoro", ha afirmat la presidenta i directora artística dels Amics de l'Òpera de Sabadell, Mirna Lacambra.

Falstaff és una comèdia lírica, a diferència de la majoria de creacions de Verdi, dramàtiques. Basada en el personatge còmic shakespearià, explica les burles que dues burgeses de Windsor li preparen en resposta als seus intents de seducció. Després de les funcions al Teatre La Faràndula de Sabadell, l'òpera farà gira per Catalunya i serà un homenatge a Montserrat Caballé.


És la primera vegada que els Amics de l'Òpera de Sabadell representen aquesta obra i estan "il·lusionadíssims" per fer-ho, ha afirmat Lacambra, que n'ha destacat la "dificultat", sobretot perquè els intèrprets canten molt tots junts. La presidenta i fundadora dels Amics de l'Òpera de Sabadell s'ha mostrat convençuda que el públic "es divertirà moltíssim" i s'entusiasmarà amb Falstaff perquè és una obra "fascinant". Es tracta d'una comèdia en tres actes, segons un llibret d'Arrigo Boito basat en les obres 'Les alegres comares de Windsor' i Enric IV, de William Shakespeare. Es va estrenar a la Scala de Milà el 9 de febrer de 1894.

Aquest Falstaff serà un homenatge a Montserrat Caballé, que va morir el 6 d'aquest mes. El programa de l'obra que s'editarà per a les funcions portarà la fotografia de la soprano, segons ha avançat Lacambra, molt amiga de Caballé. Les dues cantants, nascudes al mateix any, van estudiar juntes i eren molt amigues. "Ens vam estimar molt", ha expressat la presidenta dels Amics de l'Òpera de Sabadell. 

Després de les tres funcions al Teatre La Faràndula, els Amics de l'Òpera de Sabadell començaran una gira per sis ciutats catalanes. "Des de fa més de 30 anys expandim l'òpera a tot Catalunya i això és molt important", ha afirmat Lacambra, per afegir: "És un projecte de nació. La gent està contenta que els portis l'òpera a casa i ho agraeixen moltíssim".

També ha subratllat que la producció de les òperes la fan tota a Sabadell, que ha esdevingut un planter de cantants d'òpera que pugen als escenaris d'arreu del món. En aquest sentit, ha destacat que la madrilenya Saioa Hernández, formada a Sabadell, obrirà la temporada de la Scala de Milà en l'òpera Attila, també del gran compositor italià.
 

Un moment de Falstaff. Foto: ACN


Les funcions 

Els Amics de l'Òpera de Sabadell estrenen Falstaff' aquest dimecres a les 8 del vespre, al Teatre La Faràndula. Seguiran les funcions de divendres (20h) i diumenge (18h). La gira per Catalunya començarà al Teatre Fortuny de Reus, el 30 d'octubre i continuarà al Teatre de la Llotja de Lleida, el 4 de novembre; al Teatre - Auditori de Sant Cugat del Vallès, el 9 de novembre; al Teatre Auditori de Granollers, l'11 de novembre; al Teatre Kursaal de Manresa, el 18 de novembre, i al Teatre de Tarragona, el 25 de novembre.