Un Dia de les Esquadres reclòs en la intimitat per distingir els agents dels atemptats

Els Mossos reparteixen 551 medalles i 5.000 felicitacions, a l'espera de recuperar la magnitud de l'acte central de cara al 2019

Mossos a la Rambla poc després dels atemptats
Mossos a la Rambla poc després dels atemptats | ACN
23 d'octubre del 2018
Cada any, el cos dels Mossos d'Esquadra distingeix alguns dels seus agents i posa en valor les actuacions policials més meritòries. La policia catalana acostuma a reconèixer aquells que durant l'any han salvat vides, demostrat vocació de servei o col·laborat en causes majors. Durant el 2017, però, aquesta distinció va veure's truncada per la gestió dels atemptats del 17 d'agost i, en clau de reconeixement públic, no es va portar a terme res més enllà de la pròpia satisfacció dels resultats esperats.

Els atemptats de Barcelona i Cambrils -i la seva prèvia a Alcanar- van portar els agents de la policia catalana a viure situacions límit. Malgrat que la resolució de l'atac va finalitzar amb l'anul·lació de la cèl·lula gihadista, diversos policies van resultar ferits i, en aquest sentit, el xoc també es ve viure en el sí del cos policial. Mentre hi havia agents de baixa o en recuperació, i en ple zenit del procés sobiranista que va situar la policia al focus, no era moment de celebracions. El Dia de les Esquadres, però, tampoc se celebrarà -tal i com es coneixia- aquest 2018, tot i que sí que es faran diversos actes a porta tancada que buscaran la intimitat per atorgar les commemoracions.

Seran aquest 23 i 24 d'octubre i en un nou format intern a totes les regions policials i al complex de la policia catalana a Sabadell. Segons han assegurat, aquests actes no pretenen substituir ni reemplaçar el ja tradicional Dia de les Esquadres, sinó esdevenir una alternativa excepcional com a derivada de les circumstàncies que s'han viscut en els darrers anys.

L'any passat el procés i la proximitat dels atemptats de Barcelona van desaconsellar la celebració

Tal com han anunciat, s'hi repartiran 551 medalles i 5.000 felicitacions, sobretot, a agents vinculats a la gestió dels atemptats. Aquests s'enduran 371 medalles i gairebé 1.637 felicitacions, i suposaran un reconeixement formal que, malgrat arribar "més tard del que s'hagués volgut", reconeix el cos, intentaran transmetre "l'escalf" i la "proximitat" per la feina feta. Per altra banda, també s'entregaran cinc plaques commemoratives al conjunt dels agents. En total, més del doble de medalles i 1.500 felicitacions més que en un any habitual. 

El dia dels agents, no dels comandaments

Els motius que han esgrimit fonts d'Interior i del cos per no organitzar oficialment el Dia de les Esquadres són, segons expliquen, purament organitzatius. Els dos anys acumulats i la pressió del calendari haguessin precipitat un acte de difícil logística. Davant d'aquest escenari, s'ha optat per tirar endavant commemoracions internes i de petit format.

Des d'Interior també es descarta que això tingui relació amb la possible politització de l'acte que no voldrien sectors del cos. Fonts de la policia asseguren a NacióDigital que l'objectiu és que es commemorin els agents, i no els polítics o els comandaments. Per aquest motiu, asseguren, no es premiaran alts càrrecs del cos ni membres de la prefectura. Així, per exemple, no hi ha cap distinció dirigida específicament al major Josep Lluís Trapero, malgrat que va ser ell qui va dirigir i coordinar el dispositiu policial dels atemptats. 

Les altres actuacions meritòries

A part dels guardons per la gestió dels atemptats, hi ha altres actuacions policials que també seran distingides. És el cas, per exemple, dels agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) que el 30 de maig del 2017 van detenir un home a Gavà que tenia la intenció de fer explotar el seu domicili amb bombones de butà. El detingut tenia tres bombones interconnectades per un tub de goma, amb el gas obert i el fogó de la cuina també encès. Quan els va veure, els hi va llençar un ganivet i va intentar agafar un encenedor per fer esclatar el pis amb tots a dins, tot i que els agents el van aconseguir reduir. 
 
Un altre cas és el d'Esplugues el novembre del 2017, quan l'actuació d'un agent fora de servei va salvar la vida d'una dona que s'havia quedat tancada dins de casa mentre patia un ictus. Després d'intentar entrar per la porta principal, el policia va accedir a l'immoble a través de les balconades, amb el cos penjat al buit i a una alçada de quinze metres. Des del balcó va trencar el vidre amb la mà i va poder salvar la vida de la dona, practicant-li una primera assistència mèdica i permetent l'entrada dels equips d'emergències.

El 28 d'octubre del 2017 va produir-se una altra actuació policial meritòria d'un guardó. Els Mossos van evitar el suïcidi d'un home que s'havia atrinxerat al terrat d'un edifici del districtes de Ciutat Vella de Barcelona amb una arma blanca i que amenaçava de llevar-se la vida saltant al buit des d'un sisè pis. La mediació dels agents, però, va fer possible que en un moment de descuit se'l pogués immobilitzar.

Es distingiran actuacions policials com la d'Esplugues, quan un agent fora de servei va salvar la vida d'una dona que s'havia quedat tancada a casa mentre patia un ictus

Finalment, un quart cas destacat va ser el que es va viure el maig del 2018. En una operació conjunta entre Mossos i Guàrdia Civil es va aconseguir alliberar una dona de 25 anys i d'origen brasiler que estava segrestada en un pis del districte barceloní de Sants-Montjuïc i que patia maltractaments i agressions sexuals. L'operatiu va comportar la detenció de cinc homes acusats de xarxa criminal, de tràfic de drogues, detenció il·legal, maltractament i agressió sexual. 

Distincions al territori

Malgrat que les felicitacions i condecoracions tenen el seu gruix en els serveis centrals dels Mossos d'Esquadra -amb base a Sabadell-, també hi ha un reconeixement important als agents que han realitzat la seva tasca a nivell territorial. Així, i per regions policials, la que més medalles acumula és la metropolitana de Barcelona (158 condecoracions), seguida pel Camp de Tarragona, que n'acumula una seixantena; la regió metropolitana sud, amb 34 medalles; la regió metropolitana nord, amb una vintena; Girona, amb 13; la regió central, que en té nou; el Pirineu Occidental i Terres de l'Ebre, que n'acumulen sis cadascuna, i Ponent, que en té quatre. 

Pel que fa a les felicitacions -a banda dels serveis centrals, on se'n reparteixen 1.066-, es troba la regió metropolitana de Barcelona amb 1.140; les regions metropolitanes sud i nord, amb prop de 600 en cada cas; el Camp de Tarragona i Girona, amb més de 400; la regió policial central amb 238; Ponent amb més de 200; Terres de l'Ebre amb 130, i la regió policial del Pirineu Occidental, amb un total de 123.