Ajuntaments i entitats reclamen a Sànchez recuperar la llei catalana contra els desnonaments

La iniciativa exigeix al Govern central que retiri el recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei catalana 24/2015, d'emergència habitacional, que va presentar l'executiu del PP

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, aquest dimecres al Parlament
L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, aquest dimecres al Parlament | Ajuntament de Sabadell
Redacció
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:28h
Front comú d'entitats i de diversos ajuntaments catalans -incloent-hi el de Barcelona- per recuperar la Llei 24/2015 d'emergència en matèria de l'habitatge, més coneguda com a llei contra els desnonaments, suspesa parcialment al Tribunal Constitucional després que la impugnés el govern espanyol durant el mandat del PP. El Grup Impulsor de la Llei 24/2015, integrat per la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC, ha presentat aquest dimecres un manifest que reclama a l'executiu de Pedro Sánchez que retiri el recurs al TC, i fins i tot hi han posat data: volen que es retiri aquest mateix divendres, en el proper Consell de Ministres.

En un acte davant el Parlament, la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha demanat recuperar una llei que calculen que hauria evitat 35.000 desnonaments a Catalunya des que el Govern del PP la va recórrer, i ha demanat fer-ho abans que el TC resolgui el recurs: "No podem esperar més", ha asseverat.

El manifest assenyala que la "situació d'emergència habitacional i de pobresa energètica" que va arrencar amb la crisi del 2008 continua "destrossant la vida i condemnant a la pobresa milers de persones i famílies cada dia". Els signants afegeixen que cada dia s'executen a Catalunya "43 desnonaments". I que la llei suspesa al TC, que qualifiquen com una de les "més garantistes contra l'exclusió residencial a tot l'Estat i a Europa", va donar "una segona oportunitat a les famílies" afectades, perquè va permetre "aturar milers de desnonaments".

En el torn de parlaments, l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha expressat que "si la Llei d'habitatge aprovada el Parlament no hagués estat suspesa pel Constitucional, s'haurien pogut aturar 35.000 desnonaments a Catalunya". En aquest sentit, ha afegit que "el gobierno, primer de PP i C's, i ara del PSOE, condemnen milers de persones a l'exclusió residencial".

Una llei aprovada amb ampli consens

El manifest també destaca l'ampli consens de la llei ara suspesa: recorden que es va aprovar al Parlament per unanimitat -també el PP hi va votar a favor, per tant-, i que va arribar a la cambra després d'una iniciativa legislativa que va recollir "prop de 150.000 signatures". Assegura que el govern de Rajoy  "va actuar premeditadament" en contra de la protecció del dret a l'habitatge i "a favor dels interessos privats de la banca". I que només "la pressió social" va aconseguir que els articles sobre pobresa energètica quedessin fora del vet del govern espanyol, que es va dirigir contra els punts de la llei en matèria d'habitatge.

"És un consens transversal de la societat catalana que ja és hora d'acabar amb l'emergència habitacional que castiga la població més exposada a la crisi, per passar després a bastir veritables polítiques d'habitatge modernes que ens permetin assegurar el dret a un habitatge digne de tota la població", conclou el text.

Consulta aquí el manifest íntegre:

Manifest Recuperem La 24 2015 by naciodigital on Scribd