VÍDEOS Entitats de Sabadell demanen la Medalla d'Honor de la Ciutat per a Cuixart, Sànchez i Forcadell

Les entitats impulsores del reconeixement als Jordis traslladaran la petició a l’Ajuntament

Acte en record de Cuixart, Sànchez i Forcadell a Sabadell
Acte en record de Cuixart, Sànchez i Forcadell a Sabadell | Albert Segura
Albert Segura / Albert Hernàndez
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:32h

Acte en record de Cuixart, Sànchez i Forcadell a Sabadell. Foto: Albert Segura


Les entitats sabadellenques impulsores dels actes de reconeixement als Jordis, coincidint amb el el seu primer aniversari a la presó, demanen la concessió de la Medalla d’Honor de la Ciutat pel Mèrit per la Pau per a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Carme Forcadell. La petició es traslladarà al consistori, que haurà d’avaluar-la i determinar si finalment es concedeix.

Els col·lectius, entre els quals hi ha Sabadell per la Independència, Òmnium Sabadell i Amics de Jordi Cuixart, han organitzat un acte que ha arrencat, com ve sent habitual els 16 de cada mes, a la plaça Vallès. S'ha organitzat un taller de pintura. Petits i grans han retratat les cares de Cuixart, Sànchez i Carme Forcadell. Unes cartolines que, poc després, s'han passejat pel centre camí de la plaça Sant Roc.
 

El taller organitzat a la plaça Vallès. Foto: Albert Hernàndez


A les portes de l'Ajuntament, on s'hi han aplegat unes 1.500 persones, segons la Policia Municipal, és on ha començat la segona part dels actes reivindicatius. Després d’una cercavila que ha resseguit els carrers que separen les dues places, s’han llegit les biografies dels dos Jordis i de Forcadell, figura que també se suma a la jornada de reconeixement d’avui pel seu vincle de la ciutat. I és que Forcadell i Cuixart, tot i haver nascut a Xerta i Santa Perpètua de Mogoda, respectivament, són fills adoptius de la capital vallesana.


L’acte ha servit per presentar públicament la mamòria justificativa per demanar la concessió de la Medalla de la Ciutat per als tres, “exemple viu de la lluita per la pau d’un poble per aconseguir ser lliure”, han destacat. En aquest sentit, s’han expressat els motius:

- La seva tasca remarcable per millorar la vida ciutadana des de la seva activitat professional, així com cíviques i acadèmiques

- La seva tasca reivindicativa dels drets col·lectius del poble de Catalunya.

- L’organització dels esdeveniments més transcendents, creatius i multitudinaris en participació ciutadana per defensar el dret a l’autodeterminació per la via pacífica i no violenta, com la Via Catalana i les manifestacions de la Diada dels darrers 8 anys.

- La seva biografia destaca per la millora progressiva de la societat en matèria de drets i llibertats, cohesió, llengua, cultura i país.

- El dia 20 de setembre de 2017 els Jordis van pacificar una manifestació multitudinària davant la Conselleria d’Economia ocupada per agents de la Guàrdia Civil, amb coratge, serenitat i capacitat de lideratge compartit, sense cap incident, malgrat el risc i la tensió provocada.

- Destaquen en la innovació en els seus camps professionals.

- Cuixart i Forcadell projecten la imatge de la seva ciutat adoptiva al món, Sabadell.

- Forcadell, a més de ser regidora a Sabadell, va ser presidenta del Parlament, i propicià amb forçam convicció i coratge el debat parlamentari amb anhels del futur polític de Catalunya, amb sectors parlamentaris que van boicotejar un debat imprescindible per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya per la via política i pacífica.

L’acte també ha comptat amb la hissada d’una pancarta amb tres frases. Una de Cuixart, “L’aleteig de la papallona ens durà al tsunami de la llibertat”; de Sànchez, “Llum als ulls i força al braç”; i Forcadell, “Tot és possible si la voluntat és forta u la lluita és noble”. L’acte ha acabat amb clams d’independència, l'Estaca i els Segadors.


Com es procedeix a la concessió?

Els impulsors de la iniciativa han d'acreditar amb aquests elements la voluntat davant l'Ajuntament, que podrà avaluar la petició. Així, caldrà que una comissió cívica organitzada lliurament plantegi la proposta, deixant en mans del consistori si prospera.

Finalment, haurà de ser el ple qui adoptarà l'acord definitiu, amb la necessitat de reunir la majoria absoluta, és a dir, el vot favorable de, com a mínim, 14 regidors.
 

Acte en record de Cuixart, Sànchez i Forcadell a Sabadell. Foto: Albert Segura