Albert Pla: «A la vida m'he anat tancant portes, però al carrer cada cop som més gent»

El cantant publica el dic "Miedo" i recorda algunes de les polèmiques que l'han generat, com amb motiu de la novel·la "Espanya de merda": "No només es criminalitza qui escriu, sinó qui llegeix"

Albert Pla
Albert Pla | Adrià Costa
14 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:35h
Albert Pla explica que el dia que va fer la seva primera actuació, de cada deu espectadors, nou pensaven que estava "com una puta cabra". Des d'aleshores, ha anat perdent un públic que mai ha tingut. Així explica la seva relació amb l'èxit aquest cantant poc homologable. Pla portava sis anys sense treure un disc. Ara arriba Miedo, que es publica el 19 d'octubre i signen Pla i el compositor Raül Refree. En paral·lel, del 18 al 21 d'octubre es podrà veure l'espectacle multimèdia Miedo en Barcelona a la sala Barts, un projecte on han participat els artistes de Mondongo i Nueveojos, i que es va estrenar a Buenos Aires a inicis d'any. El director és Pepe Miravete.

- Sis anys sense treure un disc. Com ha fet esperar tant els seus seguidors?

- Perquè tenia altres feines. He muntat dos espectacles, Manifestación i Guerra, que han durat dos anys cadascun. No vam treure disc perquè ens en vam oblidar. I d'aquest també ens n'haguéssim oblidat, però Raül Refree va insistir molt.   

- Expliqui'ns com va sorgir la idea de Miedo.

- Va ser mentre jugava amb ping-pong amb el Raül, amb qui havia fet Guerra. I vam parlar de fer un disc entorn el tema de la por. Ell enviava la música, i jo amb la Judit Farrés posava la lletra i li donàvem voltes. Vam decidir fer un espectacle amb els de Nueveojos, que treballen amb vídeos, i amb els pintors de Mondongo, i vam aplegar-ho tot per fer l'espectacle.
 
- Primer va ser l'espectacle?

- Primer van ser cançons, després vam fer l'espectacle i al tenir les cançons, vam dir de fer el disc.  

- Després de Miedo, ja sap què és la por?

- No, i tampoc em preocupa gaire. Me n'he adonat que n'hi ha moltes de pors. Però no ha estat un projecte terapèutic, eh, encara que pugui semblar-ho, ni per curar-me de res, ni per reflexionar. Ha estat només un punt de partida suggeridor.
 

Albert Pla: "No hi ha antídot contra la por". Foto: Adrià Costa


- El primer tema, Entierro, mostra un nen que és enterrat viu. Hi ha una de les frases del disc: "Que fort ploren els vius que ja no escolten ni els morts".

- Potser és el tema més terrorífic. És una cançó infantil, però en canvi és una por molt de vell, és una por que un nen no es pot imaginar.    

- Quan ens anem fent grans, superem les pors o les dissimulem millor?

- Jo crec que les dissimulem pitjor. Som covards per naturalesa.

- Hi ha algun antídot contra la por?

- No hi ha antídot contra la por. Crec que és el mateix que amb la felicitat. Vols ser feliç, però et fots. 

- La polèmica l'acompanya sempre.

- Jo he engegat polèmiques?

 

- El setembre del 2017, va protagonitzar un episodi trencador. Va dir que estava segur que si escrivia una carta dient mentides sobre Catalunya, la publicarien. I va escriure un article, Corazón partío, on deia que se sentia català i espanyol, i que enyorava aquella Barcelona en què no t'insultaven per parlar castellà. I molts mitjans espanyols ho van "comprar". Com ho recorda?

- Recordo que els pocs teatres que quedaven, els pocs diaris que quedaven i les poques ràdios que quedaven van desaparèixer. Que anar a actuar a Espanya és com anar a actuar a un bosc del PP.
 

Albert Pla: "Quan ens fem grans, dissimulem pitjor les pors. Som covards per naturalesa". Foto: Adrià Costa


- A partir d'aquell moment, se li han tancat portes?

- Bé, jo m'he encarregat a la vida d'anar-me tancant portes. El que passa és que al carrer cada cop som més gent. Em sentia molt sol. Quan a algú li passa alguna cosa, ara dic: benvingut al club. Què esperaves? Cagar-te amb la puta i sortir cada nit a Tele 5? Jo al llarg dels anys he anat perdent molt públic que no tenia.

"Al llarg dels anys he anat perdent molt públic que no tenia"

- Les reaccions que genera el deixen indiferent?

- Fred. Quan jo vaig fer la primera cançó, vaig veure que de deu tios allí, nou pensaven que estava com una puta cabra. I ara més o menys és igual, però jo amb aquest 1% ja vaig trampejant. No tinc intenció que m'escolti tot el món ni que agradi tothom. No puc ser un cantant d'òpera ni puc fer cançons per la Shakira.

- La seva primera novel·la, Espanya de merda, va generar una forta controvèrsia. Sobretot després que l'Alfred d'Operación Triunfo li regalés a Amaia un exemplar... Admeti que aquesta trobada entre un autor tan alternatiu com vostè i Operación Triunfo, amb Eurovisió pel mig, és sorprenent.

- Va ser surrealista. Que criminalitzin algú per llegir una cosa teva... Com si hagués escrit el Mein Kampf! Ja no és qui l'escriu,  qui ho llegeix també és criminal. 

- Creu que Espanya no té remei?

- No en té. Tu vas a l'Argentina i veus un taxista que es caga en tot, però admet que "los argentinos somos un desastre". Aquí, no, els espanyols ens pensem que els moros son uns bruts, que els francesos son uns pedants... Un tipus gras li pot voler donar lliçons sobre la dieta mediterrània a un nòrdic de dos metres.  
 

Albert Pla durant l'entrevista amb NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- Fa pocs dies s'ha fet viral un vídeo seu on es queixa que vostè, dalt de l'escenari, no es pot cagar amb ningú. El tema de la llibertat d'expressió és la ferida més escandalos en aquests moments?

- Més terrible és la guerra, la fama i la pobresa. Però... És que s'hi dono la meva opinió em posen a la presó. Hi ha polítics a la presó actualment, gràcies a Déu.

"Polític que menteix, a la presó. No van prometre la independència i no l'han donat? Doncs al 'talego'"

- Per què diu gràcies a Déu?

- Perquè jo els posaria a la presó a tots. És un bon exemple. Un tio que menteix hauria d'anar a la presó. No van prometre la independència i no l'han donat? Doncs al talego. Jo posaria tots els polítics a un iot, amb un quadre de Barceló al lavabo, i tot ple de prostitutes. I els enviaria a alta mar.

- I ara, estrena "Natura sàvia" a TV3, amb Peyu i Quimi Portet. Com ha anat això?

- En Peyu ens ho va proposar al Quimi i a mi. Mai m'hagués imaginat fer un programa de tele i sobre animals.

- Què creu que pot aportar a un programa d'animals?

- Res. La meva ignorància sobre els animals. De fet, el programa juga amb això. N'hem d'aprendre dels animals. Els gossos han après moltes coses de nosaltres i nosaltres no hem après res dels gossos.
 

Albert Pla. Foto: Adrià Costa