Tres alcaldables i assemblees a l'aire: la cursa a l'alcaldia de Sabadell

Marta Farrés se suma a Lourdes Ciuró i Juli Fernàndez com a candidats confirmats pels seus partits

11 d'octubre del 2018
Marta Farrés, Juli Fernàndez i Lourdes Ciuró
Marta Farrés, Juli Fernàndez i Lourdes Ciuró | NacióSabadell
Els aires de precampanya electoral ja fa mesos que es perceben en l'ambient, no només amb les convocatòries i notes de premsa dels grups municipals, també en les gesticulacions (de vegades forçades) i en els moviments interns que fan els partits. A dia d'avui, però, només hi ha tres noms confirmats per iniciar la cursa a l'alcaldia, una prova de fons que té com a meta la convocatòria electoral, que se celebrarà el 26 de maig de l'any que ve.

Marta Farrés ha estat el darrer nom en confirmar-se com a candidata a les eleccions pel PSC. El seu nom ja ha ressonat amb força en els darrers mesos, i aquest dimecres, després d'un procés de primàries on ningú ha gosat presentar alternativa a una dona forta que compta amb la confiança de la direcció local, l'assemblea ha ratificat el seu nom com a cap de cartell per al projecte socialista.

La força espera refer-se del dur cop que va suposar perdre 8 regidors, passat de 13 a 5, conseqüència de l’esclat del cas Mercuri, que va deixar Manuel Bustos fora del panorama polític després de governar la ciutat durant 13 anys. L’intent de Joan Carles Sànchez, designat alcalde al 2013 amb la renúncia de Bustos, de formalitzar la seva candidatura va ser vetada per l’executiva del partit, que va deixar en mans de la militància la decisió d’escollir entre Josep Ayuso i Marta Farrés, tots dos exregidors de Bustos.

Ayuso va ser escollit per un mínim marge de diferència, fet que va fer que Farrés optés per “desaparèixer” de la política municipal sabadellenca. El PSC va quedar com a primera força, però l’herència del bustisme li va barrar tota possibilitat d’aliança amb qualsevol altra de les forces que van obtenir representació al ple municipal. No només això: aquest mandat ha tingut seriosos problemes per desenvolupar algunes de les propostes fetes al ple, i dels cinc regidors inicials només en té tres, després del trencament de carnet de Lluís Monge i Carles Bosch.

Ara, Farrés trepitja de nou el carrer, ja amb l'aval de la militància i en nom del partit, i compta com a mà dreta el seu inseparable Pol Gibert, actual primer secretari del PSC de Sabadell. Gibert, també diputat al Parlament, ja va ser el seu cap de campanya en les primàries de 2015, i ara repeteix en el càrrec. No seria una sorpresa que, un cop es presentin les llistes, aparegui ben a prop de la candidata.

Fernàndez i Ciuró: dos "retorns"

Amb dos anys com alcalde com a targeta de presentació, Juli Fernàndez torna a ser l'aposta d'ERC per mantenir-se al govern local amb les regnes a la mà. L'agrupació local va convocar un procés de primàries al juny, en què la militància, amics i simpatitzants van refermar el projecte republicà a la capital vallesana per fer retornar Fernàndez a l'alcaldia.

També Lourdes Ciuró ha presentat credencials, i preveu tornar al ple de l'Ajuntament, d'on va marxar al 2011 per ser diputada a Madrid. Ho fa liderant el projecte polític Junts per Sabadell, amb que aspira a ser un revulsiu a Sabadell.
 

La vara i la insígnia d'alcalde de Sabadell. Foto: Nació Sabadell


Dubtes pendents

Queda pendent què passarà amb els tres socis actuals de govern, immersos en processos assemblearis per definir quins seran els candidats. És el cas d'Unitat pel Canvi, que es presentarà a Sabadell amb el nom d'En Comú Podem Sabadell, i on encara no se sap si Joan Berlanga revalidarà al capdavant del projecte.

Tampoc s'ha aclarit si Maties Serracant tornarà a liderar la candidatura de la Crida per Sabadell. En aquest cas, però, només podria ser a l'Ajuntament dos anys, donat que els estatuts interns marquen com a limit dos mandats al grup municipal. Les Assemblees Generals hauran de plantejar els debats de fons a la militància com vol que sigui la candidatura.

A Ciutadans, el canvi de portaveu en benefici d'Adrián Hernández deixa entreveure la voluntat de la formació de promocionar aquest candidat, però la força nega que hi tingui una relació directa. Per això, la formació ha d’elaborar un reglament que determini si el candidat, d'acord amb els estatuts, s’elegirà a través d’un procés de primàries o una altra opció possible, si bé hi ha dos noms que sonen amb força

Guanyem Sabadell també té pendent determinar com serà la seva candidatura, però tot apunta que Marisol Martínez tornarà a ser al capdavant de les llistes. Pel que fa al PP, Esteban Gesa té tots els números per repetir al capdavant de la candidatura.