Marta Farrés: «El millor que em podia passar fa 4 anys era perdre les primàries del PSC»

L'assemblea del partit l'ha ratificat aquest dimecres com a candidata a l’alcaldia de Sabadell després de ser la única proposta al procés de primàries

Marta Farrés, candidata del PSC a l'alcaldia de Sabadell, aquest dimecres
Marta Farrés, candidata del PSC a l'alcaldia de Sabadell, aquest dimecres | Juanma Peláez
10 d'octubre del 2018
Actualitzat el 20 de febrer del 2019 a les 10:13h
L’assemblea del PSC de Sabadell ha ratificat aquest dimecres al vespre Marta Farrés (Sabadell, 1981) com a candidata a l’alcaldia de Sabadell. Qui va ser regidora de govern amb Manuel Bustos i també candidata a les primàries de 2015 ha obtingut un total de 202 avals, fet que suposa un 80% de la militància del partit. Sense que ningú hagi intentat fer-li ombra, el partit ha procedit a fer el tràmit de ratificació per assemblea, de manera que, ja de manera oficial, la cursa del PSC a l’alcaldia ha donat el tret de sortida. Farrés ha ofert la seva primera entrevista com a candidata a NacióSabadell.

- Vostè va ser regidora i el partit no li va donar suport al 2015. Per què torna?

- Jo ja era fora, he estat treballant en el sector privat, però em vaig quedar amb el neguit després de les primàries de 2015. Llavors va entrar un nou equip de govern a l’Ajuntament, amb gent jove, que molta gent pensava que ho farien relativament bé. En aquell moment, em semblava que calia un canvi, al PSC i a la ciutat, i per això vaig fer una passa enrere. La sorpresa va ser que això no ha acabat de ressorgir a nivell ciutat, i que el govern no s’ha consolidat. Tothom n’esperava molt, que ens quatre anys que venien impulsarien la ciutat. Però ben aviat van saltar els senyals d’alerta, el govern no funcionava, i aquests anys no han anat bé per a la ciutat.

- No aprova el govern.

- Per mi ha estat una decepció, hi ha hagut una manca de projecte i de lideratge. Això ha fet que nosaltres ens plantegem que passin coses, i que com a partit plantegem una solució. Des del PSC hem fet bé la feina, hem fet un canvi de gent, de directrius, de manera de fer, hi ha gent amb ganes, i m’hi he involucrat. Es tracta que els que hi ha siguin una alternativa.
 

Marta Farrés, candidata del PSC a l'alcaldia de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- I vostè s’hi posa al capdavant.

- Sí. En clau personal he de dir que el que crec que és el millor per garantir el futur de Sabadell és tenir una dona d'esquerres governant la ciutat.

- Ja ho va intentar, però, vostè mateix ho deia.

- Sí, del procés de primàries de 2015 en vaig sortir rebotada. Vaig decidir fer una passa enrere, era un projecte que no era el meu. En to de broma, el millor que em podia passar fa quatre anys va ser perdre un procés de primàries, perquè quan tornes ho fas amb més força. Quan ets fora i et planteges tornar a entrar, realment és perquè has madurat moltes més coses, perquè hi has donat moltes voltes.

"Josep Ayuso és l’únic regidor del grup municipal que ha aguantat fins ara, i estic segura que aguantarà fins el final del mandat"

- Hi va haver trencadissa amb qui va ser el candidat i actual portaveu municipal, Josep Ayuso.

- Amb en Josep hem pogut reconduir les coses. És l’únic regidor del grup municipal que ha aguantat fins ara, i estic segura que aguantarà fins el final del mandat. Amb tot, hem pogut fer una transició en aquesta etapa, ara tenim un partit més fort, unit i amb més lideratge que fa quatre anys.

- Vostè va formar part del govern de Manuel Bustos. De fet, ja hi ha regidors que en sessió plenària s’han recordat de vostè i de la seva presència en aquell executiu que la justícia està examinant.

- Va ser el regidor d’ERC Gabriel Fernàndez qui em va citar en el darrer ple. Si parlem del govern de Manuel Bustos, es va fer una feina extraordinària a Sabadell. Hi va haver la segona gran transformació de la ciutat després de la que va impulsar Antoni Farrés, es va equipar la ciutat amb equipaments, biblioteques, centres cívics… jo no en renego, sempre animo a què es revisi què es va fer. Es va situar la ciutat a nivells de gran qualitat, me’n sento orgullosa, no d’en Manel només, també de l’equip.
 

Marta Farrés, candidata del PSC a l'alcaldia de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- Precisament al ple es va posar en entredit que no sabés res dels suposats negocis foscos de Bustos si en formava part del seu executiu.

- Jo hi era al ple d’espectadora, i era injust perquè no li podia respondre. El que diria és que si hem de parlar de mi, més enllà de dir-me que jo vaig formar part del govern de Manuel Bustos, es parlés de la gestió que jo vaig fer. Es va instal·lar un local a Serra d’en Camaró, es va obrir un centre de tarda a la Concòrdia, es van obrir mesquites… parlem d’això, perquè si no, al final és injust. Vaig formar part del govern, però també la Carme Forcadell, i ningú li retreu.

"Jo no renego del govern Bustos, va situar la ciutat a nivells de gran qualitat, me'n sento orgullosa, no d'en Manel només, també de l’equip"

- I vostè no va veure res estrany?

- Cal veure què hi ha, de la peça que hi ha ara no en sé res encara. També ens pensem que el govern sap de tot, però jo sabia el que jo feia, el meu dia a dia, i no ens podem fer trampes al solitari. La jutgessa ha citat a declarar aquells qui ha considerat, si no ens ha citat als altres és perquè no hi som. No es pot embrutar d’aquesta manera. Jo puc parlar dels projectes que vaig fer, se’m pot retreure molt, però no pel que va passar del cas Mercuri.

- Tornem a la seva candidatura. Ja al 2015 l’actual primer secretari del PSC a Sabadell, Pol Gibert, va ser important, i va ser el seu cap de campanya. Quin paper hi juga aquest cop?

- En Pol és una figura vital, aquest és un projecte de molta gent, també d’ell, que ha estat clau. No hagués arribat fins aquí si no haguéssim anat de la mà. Ell tindrà un paper primordial i tornarà a ser el meu cap de campanya. Al PSC hem fet bé les coses, ni el Pol ni jo arribem als 40 anys, som joves, amb experiència, som una nova generació política, enllaçant amb la idea de regeneració. Som gent amb ganes i volem participar en la construcció de la ciutat.

- Ha passat temps des del 2015. Què ha fet en aquests tres anys?

- Els primers dos anys vaig ser en una empresa privada, dirigint un projecte en l’àmbit de la consultoria i la gestoria. Ara, des de fa 8 mesos, sóc a la Diputació de Barcelona, treballant en temes de política municipal.

- Des de Barcelona es veuen les coses diferent. Com veu la situació que viu el país?

- És un moment complicat. Per als que som en política no és un moment ni dolç ni fàcil, hi ha certes turbulències, i cada setmana tens informació nova en què tothom es resitua. Però cal trobar l’energia per tirar endavant perquè el que surti sigui més potent.

Marta Farrés, candidata del PSC a l'alcaldia de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- Precisament al PSC se li retreu que salineés amb PP i Ciutadans per impulsar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

- No és que sigui un posicionament del PSC amb PP i Ciutadans. Nosaltres tenim un full de ruta propi i de vegades coincidim, igual que dimarts vam coincidir amb ERC al Parlament. Tot depèn del tema i del moment. Jo em sento molt còmode amb el PSC, en la voluntat d’obrir vies de diàleg, la solució no hi és en els extrems. Sempre ens hi trobaran en aquesta postura, i hi ha moltes situacions dures, de confrontació per tarannà, però o s’obren vies de diàleg pels dos cantons o la situació serà difícil. Amb el canvi de govern s’ha demostrat que el problema no és Espanya, és qui governa a Espanya, el govern del PP. Amb l’arribada del president Sánchez Castejón el govern s’ha obert molt, i als barris s’ha notat aquest canvi, com ha baixat el suflé.

- Alguns grups municipals són contraris a la pancarta dels presos polítics i els llaços grocs.

- A mi no m’incomoda, no va d’això. Crec que en la situació que vivim, els espais públics han de ser el màxim de neutrals possible. Imaginem que entra ara el PP al govern i ens posa uns altres llaços o uns missatges. En els equipaments públics no hi ha d’haver simbologia política. Una altra cosa és el carrer. Sempre hi ha hagut i hi ha d’haver llibertat per fer el que es vulgui al carrer.

- I els presos polítics?

- Em sembla excessiu, i la presó preventiva és una mesura desproporcionada. En termes humanitaris, si ens busquen ens hi trobaran. Però cadascú pren les seves decisions, i ja feia temps que els deien que hi hauria conseqüències. El Codi Penal d’aquest país és molt dur, hi ha presó preventiva i es triga en jutjar. És un procés complex.

"El PSC té opcions de ser primera força política"

- I a Sabadell, amb qui seria capaç d’entendre's?

- La mà la puc estendre a tothom, pensi com pensi. Els vetos a la gent no m’agraden, de la mateixa manera que no m’agrada que s’exigeixi res a ningú. No vetarem a ningú per parlar. La única condició que posarem sobre la taula és que la prioritat sigui Sabadell. No posarem altres qüestions, nosaltres som un partit socialdemòcrata i progressista, i ens sentim còmodes en aquest espai. La prioritat ara no ha estat Sabadell, i ha estat un fracàs. Hem de prioritzar la ciutat i donar resposta.

- Veu la ciutat molt malament, doncs.

- Acaba sent conseqüència de què el govern no ha governat. La convivència és un tema imprescindible, no gestionar el dia a dia és no gestionar voreres, la brutícia dels carrers, un pitjor enjardinament, i temes més complexos, com ara el de la Policia. Quan falles en tots els àmbits, es mostra una clara decepció. Nosaltres el, PSC, volem treballar-ho, i tenim opcions de ser primera força política.
 

Marta Farrés, candidata del PSC a l'alcaldia de Sabadell. Foto: Juanma Peláez