216 denúncies ciutadanes contra els tallers il·legals

La Federació Catalana de Tallers de reparació d'automòbils presenta els resultats de la campanya on-line per combatre la competència deslleial

per La Torre, 20 de març de 2015 a les 08:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Federació Catalana de Tallers de reparació d'automòbils (FECATRA), constituïda per les associacions de Barcelona, Girona, Lleida, Sabadell, Tarragona i Terrassa, que ostenta la representació de 6.200 tallers de reparació catalans, ha presentat els resultats obtinguts durant el 2014 a través de la plataforma online de denúncies contra l'intrusisme professional i la competència deslleial.

Aquesta plataforma es va oferir a qualsevol internauta a través de la pàgina web així com a les corresponents webs de les associacions i gremis que la integren - amb el compromís de registrar, recaptar proves contra les activitats de taller il·lícites, denunciar davant les administracions competents i realitzar el seguiment de cadascun dels expedients que es derivessin.


La lectura que realitza FECATRA dels resultats obtinguts és positiva; principalment per la destacada participació de la ciutadania (216 denúncies); i pel baix percentatge de denúncies falses (2%), qüestió que preocupava en oferir sense restriccions la possibilitat de tramitar denúncies anònimes a nivell català. De les dades referents a la ubicació on es realitza l'activitat de taller il·legal, es constata la paritat entre:

· Aquelles activitats de taller completament clandestines, que actuen al marge de tota normativa posant en greu risc la seguretat industrial, seguretat vial, medi ambient i els drets dels consumidors i usuaris, a més de contribuir a l'economia submergida,


· I aquelles altres, on es ve exercint l'activitat de taller de reparació en establiment obert al públic, retolat, sedentari, que manca d'algun requisit administratiu però el seu titular està degudament identificat i localitzat per a les administracions competents.

Per FECATRA és important diferenciar entre aquests dos perfils de tallers, ja que cadascun necessita d'actuacions diferents. Davant de les activitats clandestines és indispensable l'actuació de les forces i cossos de seguretat de l'estat, en primer ordre la policia local del municipi on radica l'activitat.

En aquest aspecte, FECATRA reconeix i destaca la labor del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil en les denúncies presentades davant aquest cos (el 44%) en relació a activitats clandestines on l'operatiu i la constància policial per a la constatació de fets irregulars és fonamental.

Davant de les activitats de taller de reparació que s'exerceixen en establiment obert al públic però que manquen d'algun o alguns requisits administratius que no posen en risc la seguretat industrial, seguretat vial, medi ambient i els drets de consumidors i usuaris, l'actuació ha de dirigir-se a l'assessorament i promoció dels tràmits legals oportuns per posar al dia l'activitat.

Existeixen casos com el de taller de llarga trajectòria, que disposa del projecte tècnic, revisions, gestió integral de residus i pòlissa de cobertura, que en el seu moment va comunicar la seva activitat davant l'Ajuntament competent però que no ha tramitat l'alta en el Registre d'Agents de la Seguretat Industrial de Catalunya (RASIC), la qual cosa va alertar al denunciant que va comprovar que no disposava a la façana de la corresponent placa-distintiu (blava).

 

Participació