​La depuració i reutilització de l'aigua protagonitzen un nou EDUCASSA

El programa educatiu d’Aigües Sabadell comença aquesta setmana amb les visites a la depuradora per part dels estudiants sabadellencs d’entre 10 i 14 anys

Redacció
09 d'octubre del 2018
Educassa d'Aigües Sabadell
Educassa d'Aigües Sabadell | Aigües Sabadell
El curs 2018-19 del programa educatiu d’Aigües Sabadell ha començat aquesta setmana amb novetats i amb l’objectiu de seguir sent un referent en la formació sobre l’aigua i el medi ambient. L’EDUCASSA, que aquest curs escolar arriba a la seva 32a edició, consta de 3 activitats: On és l’aigua -de 3 a 5 anys- i Dins l’aigua -de 6 a 9 anys-, que es porten a terme a l’Aula de l’Aigua, i El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu -de 10 a 14 anys-, que inclou la visita a la planta depuradora de Sabadell Riu Ripoll. En les tres propostes, l’experimentació i el joc són els eixos vertebradors de la formació.

Els estudiants de 5è de les escoles La Roureda i Jesús Salvador de Sabadell han estat els primers d’aquest curs escolar en estrenar l’EDUCASSA. Aquest dilluns han conegut com es depuren les aigües residuals de Sabadell abans de tornar-les al riu o bé reutilitzar-les per a usos no potables, com ara el reg de parcs i jardins o la neteja de carrers, i han experimentat el procés en el “Laboratori d’EDUCASSA”: un espai on els mateixos nois i noies, posant-se en el paper de científics, tenen l’encàrrec de depurar les aigües imitant el procés industrial a petita escala.

Es tracta d'una forma amena i divertida d’aprendre com funciona una depuradora i la importància de tornar al medi l’aigua neta, així com bones pràctiques sobre com fer un bon ús de l’aigua, posant el focus en la importància de no embrutar-la. L’impacte de les tovalloletes humides en la depuradora és un dels temes que s’explica en les visites.

Tots els alumnes que participen en aquesta primera activitat de l’EDUCASSA, que s’allargarà fins al desembre i que es preveu superi els 3.000 alumnes de 60 escoles, participaran també en el Concurs de Dibuix CASSA, que premiarà les millors obres presentades durant el primer trimestre de 2019.

A partir del gener, l’EDUCASSA se centra en els alumnes d’entre 3 i 9 anys

On és l’aigua i Dins l’aigua són les propostes educatives d’Aigües Sabadell per als estudiants de 3 a 5 anys i de 6 a 9 anys respectivament. La primera és una activitat experimental i lúdica que descobreix als nens i nenes els diferents llocs on podem trobar l’aigua a la natura i la importància que aquesta té per a la vida quotidiana. S’introdueixen les propietats físiques i organolèptiques de l’aigua i es fomenten bones pràctiques en relació al consum.

La segona, se centra en el servei de subministrament d’aigua potable com el que realitza Aigües Sabadell. Consta d’un joc de simulació col·lectiu per part dels alumnes sobre l’aigua i la seva gestió municipal, distingint-ne les fases i qualitat i remarcant la importància de la preservació del recurs.

Les dues activitats es portaran a terme a l’Aula de l’Aigua, si bé Aigües Sabadell també ofereix la possibilitat de realitzar les activitats a les aules dels centres educatius que no puguin desplaçar-se fins a l’Aula de l’Aigua. La participació global prevista per a aquest curs escolar 2018-19 en el conjunt de l’EDUCASSA és de més de 5.000 alumnes de Sabadell.