La UAB i el Sincrotró desenvolupen una vacuna per protegir els peixos de les piscifactories

Les observacions a les línies infrarrojes del Sincrotró han de permetre corroborar l'eficàcia

Redacció
06 d'octubre del 2018
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) estan desenvolupant una vacuna per protegir els peixos de les piscifactories de les principals malalties víriques que els afecten, que estan provant en Sincrotró Alba de Cerdanyola. Es tracta d'una investigació que planteja "unes nanopartícules formades per proteïnes del virus que causa la malaltia" que s'administren per via oral en lloc de per injecció, ha assenyalat la investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i d'Immunologia de la UAB.

La manera d'aplicació de la vacuna permet que es pugui introduir mitjançant el menjar, el que suposa menys estrès per a l'animal, i els resultats obtinguts, practicats en peixos zebra i en truites arc iris, han indicat que "són prometedors i bons candidats per fer vacunes ".

Els investigadors volen confirmar aquestes conclusions i observar què passa dins de les cèl·lules dels peixos i això ho faran en la línia de microscòpia d'infraroig MIRAS del Sincrotró. Així, analitzaran si les nanopartícules són capaces de despertar en les cèl·lules la mateixa resposta immunitària que genera el virus i per tant resultaria eficaç.

Les immunologia que està desenvolupant l'equip de la UAB van encaminades a combatre tres malalties greus: necrosi nerviosa, necrosi infecciosa pancreàtica i septicèmia hemorràgica, que poden arribar a una taxa de mortalitat del 100% i freqüents en peixos marins i salmònids.

Els tractaments no tenen cap risc ni per als peixos ni per als consumidors, ja que és "totalment innocu" al contenir només proteïnes del virus. Així mateix, els investigadors han apuntat que l'aplicació d'aquest sistema permetria minimitzar l'ús d'altres medicaments com els antibiòtics.