VÍDEO La geolocalització, clau per trobar un cadàver ocultat sota formigó a Argentona

La investigació per la desaparició d’àmbit criminal va fer aflorar una organització criminal que operava al Vallès dedicada al tràfic de marihuana i el blanqueig de capitals

Mossos en el lloc de la troballa del cos
Mossos en el lloc de la troballa del cos | Mossos
Redacció
04 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:50h
Els Mossos d'Esquadra de Sabadell han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana i al blanqueig de capitals i han detingut dotze dels seus integrants, tres dels quals implicats en un homicidi d’un ciutadà albanès, de nacionalitats espanyola, moldava i albanesa. La investigació va culminar amb la troballa d'un cos enterrat sota formigó en una nau industrial d'Argentona, localitzat gràcies a les tècniques de geolocalització
 
La investigació es remunta al juny del 2017 quan una dona amb nacionalitat moldava presenta una denúncia de desaparició d’un home albanès a comissaria. Segons explica, el coneix des de fa poques setmanes perquè li ha llogat una habitació del seu pis. En el seu relat detalla que l’home ha marxat del domicili tot i que hi ha deixat els seus efectes personals.
 
Passat un mes el pare del desaparegut, que ha vingut expressament des d’Albània, presenta una altra denúncia per desaparició a la comissaria de Granollers amb la mateixa identitat que en el cas de la primera denunciació. Quan els agents detecten que el sistema alerta d’aquesta coincidència el pare del desaparegut els explica que la dona que ha posat la primera denúncia és la parella del seu fill, amb qui conviu des de fa anys a Catalunya.

De seguida sospiten que estan davant d’una desaparició amb components de criminalitat i traspassen el cas a la Unitat Central de Persones Desaparegudes perquè se’n facin càrrec. Els especialistes centren les primeres indagacions en escrutar l’entorn del desaparegut i en la reconstrucció de la seva activitat en les darreres hores de les quals se’n tenia notícia.

És en el decurs d’aquestes gestions d’investigació que els policies detecten que es troben davant d’una organització criminal que es dedica al cultiu intensiu de marihuana en interiors i al blanqueig de capitals. A banda de les plantacions, sempre dins de naus industrials repartides per diversos punts del territori català, els agents constaten que els integrants del grup han dissenyat una enginyosa estructura empresarial legal que dona cobertura a les seves activitats il·lícites. 
 
En aquest punt s’incorpora a la investigació la Unitat Central d’Estupefaents, de manera que els seus agents s’encarreguen d’indagar allò relacionat amb l’activitat criminal de l’organització pel que fa al tràfic i al blanqueig, mentre que els membres de la Unitat Central de Desapareguts es centren en la desaparició d’àmbit criminal.
 
Les diverses gestions realitzades sobre les persones investigades van confirmar les sospites inicials i els agents van obtenir indicis clars que anaven en la direcció d’un crim amb ocultació posterior de cadàver. En aquest sentit van demanar altres diligències judicials  ja que hi havia un risc de destrucció d’evidències o indicis de criminalitat: els sospitosos volien traslladar les restes de la víctima perquè en poc temps els vencia el lloguer de la nau industrial on era el cadàver.
 
Aquesta situació va apressar els investigadors: d’una banda, van detenir les tres persones relacionades amb el crim, entre les quals la dona moldava parella de l’home assassinat i, de l’altra, van adreçar-se a la nau industrial d’Argentona on tenien la certesa de trobar-hi el cadàver.

Llarga investigació
 
Després de quinze mesos d’investigació complexa els agents la completaven pel que fa al crim. Un dels detinguts detallava als mossos i a la comitiva judicial com havien dut a terme l’homicidi. Un cop dins de la nau hi va haver una col·laboració que va resultar clau per a la trobada del cos.
 
Les tasques de GEO localització es van dur a terme gràcies a un geofísic, que va posar els mitjans necessaris per a la recerca amb la seva empresa Falcon Hight Tech. Així es va delimitar el punt exacte on hi havia la fosa on estava enterrat el cadàver, sepultat sota una capa de formigó. També hi van participar dos antropòlegs forenses especialitzats a més de la comitiva judicial habitual.
 
Paral·lelament es van dur a terme nou entrades i escorcolls en diverses poblacions de Catalunya, tant en domicilis com a les naus industrials on hi havia els cultius de marihuana: Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Argentona, Vallirana, La Roca, Barcelona i Premià de Dalt. Els investigadors van detenir dotze persones, tres de les quals relacionades amb l’homicidi i van intervenir 28 quilos de marihuana. A més, van desmantellar set plantacions i van comissar 2.950 plantes.
 
Els detinguts han passat a disposició judicial i el jutge ha decretat presó per a cinc dels detinguts, tres per l’homicidi i dos per delictes contra la salut pública. Els altres arrestats queden amb llibertat amb càrrecs i retirada del passaport.