VÍDEOS Enregistrament íntegre de la policia a l'escola Nostra Llar de Sabadell

Les gravacions realitzades pels mateixos agents, i que consten al sumari al qual ha tingut accés NacióDigital, capten violentes càrregues i la seva indignació per no trobar les urnes

03 d'octubre del 2018
Actuació policial a l'Escola Nostra Llar de Sabadell.
Actuació policial a l'Escola Nostra Llar de Sabadell.
El concepte de "força mínima indispensable" ha estat, en l'argot policial, un dels habituals per justificar l'ús de la violència quan es tensen les mobilitzacions. A Catalunya, la frase l'han emprat en ocasions els Mossos d'Esquadra, sobretot en moments de tensió com el que s'ha viscut aquest dilluns la vespre a Via Laietana i al Parlament de Catalunya. No obstant això, darrerament també ha estat en boca de jutges i fiscals, que han defensat així l'actuació policial espanyola i de la Guàrdia Civil que es va viure durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. 

A l'Escola Nostra Llar de Sabadell, els agents van entrar amb contundència a les aules, van rebentar portes amb un mall i van causar un gran nombre de desperfectes. "Han d'estar a algun lloc, matxo" i "em cago amb la seva puta mare, on poden ser", comenten entre ells en una operació frustrada en què gairebé confonen les urnes amb les papereres de classe: "Són com aquestes, tio, són molt semblants". 



"No va ser una situació pacífica sinó emmarcada en un moment de tensió social absoluta, on una multitud de ciutadans tenia intenció d'evitar l'actuació policial i la seva entrada al col·legi, i per tant alguns agents van haver de fer ús de la mínima força indispensable", assegurava, per exemple, el titular del jutjat d'instrucció de Lleida que aquest mes de setembre va absoldre un agent acusat de lesionar a la cara una dona que havia participat en la votació de l'1-O a l'Escola d'Adults Joan Carles I. Malgrat la consideració del jutge sobre l'actuació policial, diversos vídeos inclosos en el sumari, al qual ha tingut accés NacióDigital, debiliten aquest relat.


"Va, que ja heu vist com les gastem", apunta un dels policies espanyols encarregats de gravar els fets que es van succeir el dia del referèndum. Tal com es pot veure al vídeo, l'agent avisa en diverses ocasions la ciutadania, blindada a les portes del CEIP Diputació de Barcelona. "Sortireu igual, amb mal o sense mal", reitera, i remarca: "Aquest surt, aquest surt; t'ho he dit o no, que sorties?". Des de la ironia, també comenta amb els companys: "Tibant del peu surten que t'hi cagues; n'agafo un del peu, d'acord?". I una vegada aconsegueix separar el manifestant del grup, li diu: "Jo t'he dit que sortissis pel teu propi bé, joder". 

Les imatges davant d'aquesta escola posen de relleu la resistència ciutadana, tot i que també la frivolitat dels agents amb els ciutadans que volen votar. "Quan hi hagi una desgràcia, no digueu que ha sigut la policia, d'acord?", els avisen, entre bromes sobre els San Fermines i els tocaments que es puguin produir durant l'actuació policial. "Amb els San Fermines llavors diuen que és violació", ironitzen al temps que diverses dones els escridassen. 



Violència a les aules

Els vídeos gravats pels mateixos policies aporten un relat ben diferent sobre la força mínima indispensable. Són els casos, per exemple, de les càrregues que es van viure a l'Escola Nostra Llar de Sabadell i a l'Escola Mediterrània de Barcelona. La virulència dels agents va ser, en aquestes dues intervencions, altament polèmica, i diverses persones van resultar ferides. Alguns policies espanyols, de fet, estan imputats per aquestes actuacions. 



Malgrat que en alguns centres no se'n surten i marxen sense aconseguir intervenir el material electoral, no va ser el cas del Centre de Formació d'Adults Freire de Barcelona. En poc més de tres minuts, la policia espanyola va intervenir entre empentes, va identificar dues persones, va requisar el material i va tornar a sortir. Una intervenció llampec que, igual que la resta, els agents van gravar i que ara consta al sumari secret que s'analitzarà durant el judici.