​VÍDEO Un any de l'1-O: el dia que la policia va assaltar l'escola Nostra Llar de Sabadell

Desenes d’antidisturbis es van obrir pas per accedir, trencant el vidre de la porta, al centre

Acció policial a l'escola Nostra Llar de Sabadell
Acció policial a l'escola Nostra Llar de Sabadell | Juanma Peláez
Albert Segura / Albert Hernàndez
01 d'octubre del 2018
Actualitzat el 25 d'octubre a la 13:20h

La Policia Nacional encerclant la gent per treure les urnes de l'Escola Nostra Llar Foto: Juanma Peláez


L'escola Nostra Llar de Sabadell va ser l'espai protagonista sense cap mena de dubte de l'1-O al Vallès. El col·legi on havia de votar la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser objecte d'una agressiva acció policial, on els agents van obrir-se pas entre la multitud sense fer cas a la Policia Municipal o els Mossos d'Esquadra, per arribar a la porta, esmicolar-la i buscar urnes i paperetes.

La jornada va ser intensa i molt dura. Des de divendres, diversos actes van omplir les dependències per defensar l'escola, una activitat que va mantenir les portes obertes fins el mateix matí. Poc abans de l'obertura de portes, però, l'arribada de desenes de furgonetes de la policia espanyola per la Ronda Ponent posaven de manifest que l'activitat normal d'una jornada electoral seria, com ja era previsible, complicada.


L'objectiu de l'operatiu era clar, evitar que Forcadell pogués votar. Ho havia de fer a primera hora, motiu pel qual desenes de periodistes nacionals, estatals i internacionals s'havien aplegat a la porta per enregistrar l'arribada de la llavors presidenta. La missió de la policia passava per aprofitar l'impacte mediàtic que suposaria evitar que Forcadell pogués votar, igual que van intentar fer amb el president Carles Puigdemont.

Les imatges d'aquells vint minuts no necessiten comentaris. Es pot veure com els agents arriben, aparten els manifestants, això sí, amb la fortuna que no es van produir les dures càrregues que es van poder veure en els col·legis de Barcelona. Els trets que se senten no tenen càrrega, però tenien la clara intencionalitat d'infondre por entre els presents.

En els enregistraments es pot sentir clarament com els agents trenquen la porta de vidre d'accés al centre, i com van trencant portes per l'interior, deixant pas a un paisatge desolador que va durar dies. 


De fet, aquesta mateixa setmana s'han filtrat les imatges que va poder enregistrar un dels agents que aquell dia va participar en l'operatiu, on es pot veure com alguns dels agents fan comentaris en to de broma mentre trenquen la porta dels lavabos amb un mall.


L'estat en què va quedar el centre va obligar a replegar els nens a partir de dilluns en les aules no afectades, però molts dels nens plantejaven a mestres i pares per què s'havien acarnissat amb el seu col·legi. Preguntes davant les quals l'escola va decidir no interferir amb explicacions polítiques a la canalla, raó per la qual es van fer activitats alternatives per reduir l'evident neguit que presentaven molts alumnes.