VÍDEO Les riuades del 62 vistes des del NO-DO, 56 anys després

Avui es fa una conferència per commemorar la tragèdia

25 de setembre del 2018
Franco al balcó de l'Ajuntament de Terrassa.
Franco al balcó de l'Ajuntament de Terrassa. | NO-DO
Ja fa 56 anys que Terrassa va patir una de les pitjors tragèdies de la seva història. El 25 de setembre del 1962 un miler de persones van perdre la vida en les riuades que van destrossar bona part de la ciutat i les vies del tren de la co capital vallesana. Va ser el pitjor desastre natural del segle XX a Catalunya i va significar un drama humà i econòmic que va afectar les poblacions de Terrassa, Sabadell i, sobretot, Rubí, entre d'altres.

Entre les milers d'edicions del NO-DO n'hi ha moltes amb referències a Terrassa. En destaquen el de les riuades del Vallès de setembre de 1962, que mostra impactants imatges de la tragèdia, i de la visita que va fer el Generalísimo a diverses localitats afectades, entre les quals Terrassa. 
 

Els cotxes Foto: La Torre


Enguany per commemorar-ho, l'Associació de Veïns d'Ègara ha organitzat el col·loqui "La riera: passat, present i futur", a càrrec d'Andrés Montoya. L'acte necessita inscripció prèvia i es fa aquesta tarda a partir de les 18h a la biblioteca del Districte 6.

Les més de 40 rieres del Vallès es van col·lapsar en només una hora quan van caure 95 litres en 45 minuts, deixant les vies del tram Terrassa-Barcelona de FGC totalment inutilitzades, amb ponts caiguts, trens fets ferralla i rails desfets. 
 

La Rambla d'Ègara Foto: A.T.


En alguns noticiaris de l'any 1963 es pot veure com va tractar el règim la informació sobre la reconstrucció i recuperació de les zones destruïdes per l'aiguat. Per exemple, s'informa de la visita del ministre José María Martínez y Sánchez Arjona als albergs provisionals construïts per acollir a les famílies damnificades i altres obres i de la promesa visita de Franco a Terrassa i altres localitats nou mesos després de la tragèdia.