Ets egoista? La pregunta extra d'un examen et dóna la resposta

Europa Press
17 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:32h
990_1437148753maryland
990_1437148753maryland

Imagineu que sou alumnes de psicologia de la Universitat de Maryland i que teniu un examen amb el vostre professor, Dylan Selterman. Després d'una estona de fer la prova, trobeu una pregunta addicional per guanyar punts: "Seleccioni si desitja 2 o 6 punts extra a la qualifcació final. Però hi ha una petita pauta. Si més del 10% de la classe selecciona els 6 punts, cap de vostès obtindrà un punt". Us sorprendríeu?

Si fóssiu alumnes del professor Selterman, no us estranyaria aquesta pregunta, ja que acostuma a incloure-la als seus examens. Aquest doctor en Psicologia Social i encarregat del departament DREAMS de la universitat, fa anys que posa en pràctica el concepte comú dels principiants de psicologia o economia, anomenat "Tragèdia dels Comuns" o "Dilema del presoner". 

Aquest principi descriu què pot arribar a passar en un grup quan els individus actuen pel seu interès propi i ignoren què és millor per tot el grup. Per tant, en el cas de la pregunta trampa, si tothom és egoista, el grup s'acaba ressentint. 

Malgrat que la pregunta la fa cada any des del 2008, no s'ha fet viral fins que un usuari de Twitter ho ha publicat. El propi professor va respondre la piulada, atribuint-se l'autoria dels fets i ha afirmat que només una classe ha aconseguit emportar-se els punts extra.