Comença la rehabilitació de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell

Han obligat a establir un perímetre al carrer Sant Pau

L'aspecte de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell
L'aspecte de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell | Albert Hernàndez
Redacció
23 de setembre del 2018
Actualitzat el 25 de setembre a les 14:43h
L’Ajuntament de Sabadell va iniciar la setmana passada la rehabilitació de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell, de 39,83 metres d’alçària i es compon de més de 22 mil peces diferents. L’actuació comprèn, d’una banda, la reconstrucció del coronament de la xemeneia, afectat per esquerdes i deformacions, que provoquen que actualment sigui inestable. Ara cal fer-ne l’enderroc i reconstruir-lo, mitjançant materials de qualitats similars i respectant la geometria del projecte original.
 
En segon lloc, i en referència a les fissures verticals que afecten la xemeneia en diversos trams, es substituiran les peces trencades per unes de noves, de dimensions i qualitat equiparables, de tal manera que les fissures visualment quedaran eliminades i les noves peces lligaran novament els trams de xemeneia que havien quedat deslligats com a conseqüència de l’aparició de les esquerdes.
 
Finalment, es col·locaran unes anelles noves mitjançant franges horitzontals de fibra de carboni, amb un acabat equiparable al de les anelles metàl·liques clàssiques. L’objectiu és dotar el conjunt estructural de prou rigidesa per garantir que l’obra de fàbrica treballi conjuntament.
 

Els treballs inicials Foto: Albert Segura

 

Aquesta intervenció ha obligat a establir un perímetre la zona, és a dir al carrer Sant Pau. Amb la qual cosa s'han hagut de retirar vehicles estacionats per permetre el pas dels cotxes.

Una xemeneia del 1906

El Vapor Buxeda –que ocupava tota l’illa, entre els carrers d’Alemanya, del Sol, de Sant Pau i de Cervantes– el van construir els germans Miquel i Domènec Buxeda entre 1852 i 1854. Inicialment hi crearen les seccions de carda, filatura, aprest i acabats i, més endavant, s'hi afegiren les seccions de rentatge i tintatge i es mecanitzà el tissatge.

El 1896, l'empresa familiar feu fallida i en un principi l'edifici s'arrendà a particulars. El 1905 es va constituir la Mercantil Sabadellense, l'associació de creditors de l'empresa Buxeda, que condicionà les instal·lacions del vapor per llogar-lo i així recuperar els diners del deute. La Mercantil va construir una nova sala de màquines especial per instal·lar-hi la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV, que és la part del vapor que encara avui es conserva.
 

La sala de calderes del Vapor Buxeda Vell Foto: mNACTEC


El 1914 l'empresa va sol·licitar la connexió de subministrament elèctric a Energia Elèctrica de Catalunya. El 1989 es dissolgué la Mercantil Sabadellense, SA i es produí el tancament del vapor.

La xemeneia data del 1906 i és obra de l'enginyer Francesc Izard. La sala de màquines i la part d'una de les naus que s'han conservat acullen l'exposició: “El Vapor Buxeda Vell, del vapor a l’electricitat”.