​El bus sense conductor ÈRICA circula pel centre de Sabadell

Més de 4.600 ciutadans ja han pujat al bus autònom que circula per primera vegada a Catalunya

El bus autònom, a Sabadell
El bus autònom, a Sabadell | AMTU
Redacció
21 de setembre del 2018
Actualitzat a les 22:52h
Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat, els ciutadans de Sabadell tenen l'oportunitat, aquest cap de setmana, de pujar a l’ÈRICA, el bus sense conductor que funciona autònomament i que està de gira per Catalunya. La presència del bus autònom a la capital vallesana forma part de la fira del vehicle elèctric que se celebra aquests dies al centre de Sabadell.

El bus fa el seu recorregut pel Passeig Manresa, des de la plaça Doctor Robert fins a la plaça de l’Àngel, des de divendres i fins diumenge, en el següent horari: divendres de 18h a 21h, dissabte de 16h a 21h, i diumenge d’11h a 14.30h i de 16h a 20h. Fins ara, més de 4.600 ciutadans ja han pujat a l’ERICA, un nom que respon a les inicials d’ Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable, i que és el primer bus autònom que circula per Catalunya.
 
L’autobús té una capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i és 100% elèctric, climatitzat, i accessible per a persones amb mobilitat reduïda, ja que incorpora una rampa automàtica que es desplega a la mateixa vegada que el vehicle s’abaixa.
 
Prèviament a la seva posada en circulació, el vehicle necessita dos dies per a la realització de les proves del recorregut, en què s’enregistra el trajecte que haurà de fer. Una vegada ha memoritzat el recorregut, i quan s’ha comprovat que tot és correcte, el bus ja es pot posar en circulació. Tot i que aquest vehicle autònom no porta conductor, sí que hi ha operadors tècnics que en tot moment acompanyen i assessoren els ciutadans que vulguin provar el sistema i poden resoldre qualsevol incidència.
 
Aquest divendres el servei es va posar en marxa a les 18.00 hores.

Gira per Catalunya

La Gira Catalana del Bus Autònom, que organitza l’Associació de municipis per la mobilitat i el transport urbà (AMTU),  es va iniciar el passat 7 de setembre a Sant Cugat, i després d’haver passat per Terrassa i ara Sabadell, continuarà cap a Girona, El Vendrell, Reus, Martorell i Vic.

La gira té un doble objectiu. D’una banda, que la ciutadania pugui conèixer de primera mà com funciona un vehicle d’aquestes característiques i que es comenci a familiaritzar amb aquesta nova tecnologia. I d’altra banda, que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament.
 
Durant la gira també es realitza una enquesta elaborada per la Universitat de Barcelona (UB) per poder analitzar com percep la ciutadania l’arribada del bus autònom. També s’ofereix la possibilitat a les escoles perquè els estudiants hi puguin viatjar en grup.
 
La presència del bus autònom a Sabadell va acompanyada d’una carpa informativa on es dona informació, no només de com funcionen els busos autònoms, sinó també dels canvis econòmics, culturals, de planificació urbanística o paisatgístics que comportarà l’arribada del transport públic amb vehicles autònoms  als municipis de Catalunya.