El PP denuncia el govern de Cerdanyola per utilitzar el concepte «via fora» per la Diada

Els populars han interposat una demanda davant la Fiscalia de Delictes d'Odi en considerar que l'expressió incita a la violència contra la monarquia i l'Estat

Carles Escolà i els seus regidors
Carles Escolà i els seus regidors | NacióSabadell
Redacció
13 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:25h
El Partit Popular de Cerdanyola del Vallès ha denunciat el govern municipal - Compromís per Cerdanyola - davant la Fiscalia de Delictes d'Odi per haver utilitzat l'expressió via fora en els actes de la Diada. Així ho han executat els presidents del partit a Cerdanyola, Álvaro Hernández, i de la província de Barcelona, Daniel Serrano, acusant l'executiu local dels delictes d'odi, prevaricació i malversació, a la vegada que d'atemptar contra els drets de la ciutadania.

El govern municipal va difondre a les xarxes socials i per promoure els actes institucionals de la Diada un missatge amb el lema via fora, en què s'explicava que es tractava d'un crit d'alarma que es feia a l'època medieval perquè els homes agafessin les armes en cas d'emergència i per defensar les seves llibertats davant d'una amenaça externa o interna, afegint que la mateixa expressió s'havia utilitzat en poemes de Miquel Martí i Pol musicats per Lluís Llach o de Ramon Muntaner.

Els populars veuen en l'ús d’aquesta expressió un element que pretén generar confrontació i odi entre la ciutadania. "El crit fa referència a segles enrere, a un aixecament contra la monarquia, l'Estat, i que més tard també va utilitzar Lluís Companys per fer el cop d'Estat", justifica Álvaro Hernández.

"És una incitació a l'odi per la forma de pensar contra la gent que no ho comparteix, una incitació a la violència, es fa des de l'Ajuntament, cosa que saben que no poden fer, i per això també els denunciem per malversació de fons públics, perquè ho fan amb diners de l’Ajuntament, i per prevaricació, perquè no poden actuar així", afegeix el líder popular.

La denúncia va adreçada a l'alcalde de Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, així com els quatre regidors que configuren l'executiu local. Pel seu cantó, Escolà assegura que no presentaran cap tipus de denúncia per calúmnia o difamació per no donar rellevància política a una força "que no en té a Cerdanyola".

"Menteixen, saben que el lema via fora no és cap incitació a la violència, sí que ho és les coses que han fet en els darrers mesos, com la violència de l'1 d'Octubre, aplaudir-la, justificar-la i reiterar que s'hauria de tornar a fer, el famós a por ellos, i que justifiquin agressions feixistes que es produeixen en els darrers temps", ha assenyalat l'alcalde.