Deu consells per evitar les ciberestafes durant l'estiu

Cal anar amb compte amb les connexions WiFi públiques

Europa Press
16 de juliol del 2015
990_1437058235ep
990_1437058235ep | Europa Press

La contractació de vols, allotjaments i promocions completes de vacances creix any rere any, unes compres en línia que moltes vegades es fan a última hora. El cibercrim no tanca per vacances i comença la seva pròpia temporada alta, amb estafes vinculades a les vacances d'estiu. 

Els dispositius mòbils s'han convertit en els companys de viatge inseparables: fer fotografies i compartir-les amb amics i familiars és una activitat quotidiana de qualsevol turista, que moltes vegades utilitza connexions gratuïtes que ofereixen les xarxes WiFi de restaurants, hotels, aeroports i estacions de tren. 

Tot i així, aquestes xarxes inalàmbriques normalment no estan ben protegides i, per un cibercriminal poc experimentat, és molt senzill espiar el contingut de tot el que hi circula. Eddy Willems, expert en ciberseguretat, explica que aquests estafadors intercepten sobretot dades personals i contrasenyes.

Es recomana als viatgers no realitzar transaccions bancàries o compres en línia amb una xarxa de WiFi pública, com tampoc des d'ordinadors públics o cibercafès. En aquest sentit, correm el risc que les actualitzacions no estiguin instal·lades i que no tinguin una seguretat adequada. L'expert avisa que la informació recopilada "pot ser venuda als mercats negres d'Internet". 

Consells per l'estiu

Per evitar estafes i protegir la seguretat dels nostres dispositius mòbils mentre planegem i reservem les nostres vacances d'estiu, cal tenir en compte:

1. Instal·lar un "software" de seguretat al portàtil, mòbil o tauleta.

2. Actualitzar els equips, el sistema operatiu, navegadors i la resta de programes. També inclou les aplicacions. D'aquesta manera, s'hauran tancat moltes de les escletxes de seguretat, explorades pels cibercriminals. 

3. Xifrar la informació del portàtil. Si per qüestions d'oci o professionals es viatja amb l'ordinador, cal xifrar la informació sensible emmagatzemada en el disc dur, per evitar que caigui en mans equivocades en cas de robatori o pèrdua. 

4. Evitar les xarxes públiques. Les connexions gratuïtes dels aeroports, estacions i hotels haurien d'utilitzar-se amb precaució, ja que per defecte són insegures. En cas de dubte, la connexió a través del nostre operador mòbil, és una alternativa més segura. 

5. No fer compres en línia ni transaccions bancàries en ordinadors públics. Són susceptibles de no estar ben protegits. També cal tancar sempre les sessions d'aquells serveis on s'hagi entrat com a usuari registrat. Si no es fa i s'ha utilitzat un ordinador públic, la informació personal estarà compromesa. 

6. Deshabilitar les connexions de Bluetooth, WiFi o GPS si no són necessàries. 

7. No s'ha de posar fàcil als lladres. Cal evitar deixar els dispositius mòbils sols o descuidats. També cal bloquejar-los tots amb una contrasenya que impedeixi l'ús de tercers.