Mònica Boixadós, pirotècnica: «El castell de focs serà un espectacle sense pausa, amb llums i figures intenses al cel de Sabadell»

L'especialista en pirotècnia de la casa Estalella explica com es prepara un castell de focs

10 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:14h
Imatge d'arxiu d'un castell de focs de la Festa Major de Sabadell
Imatge d'arxiu d'un castell de focs de la Festa Major de Sabadell | Juanma Peláez
Últim dia de la Festa Major i, com marca la tradició, el comiat es fa amb focs artificials. Un espectacle de llums, colors i olor a pólvora, que a partir de les 22 hores sobrevolarà per la zona de l’Eix Macià. Enguany, Pirotècnia Estalella serà l’encarregada que la ciutadania alci el cap al cel per gaudir de tota mena de figures, amb el castell de focs. L'especialista en pirotècnia de la casa, Mònica Boixadós, explica a NacioSabadell una cita de poc més de 15 minuts de durada, però que es comença a preparar a les 8 del matí.

- Comencen la feina ben aviat. 
 
- Sí, s’ha de muntar tot el material per poder posar, més tard, tota la pirotècnia. És una seqüència dissenyada pels nostres pirotècnics que funciona electrònicament. Però hi ha una feina prèvia a fer i quatre persones ho faran des de primera hora del matí, en part, també, perquè es treballa amb uns calibres de 50 mm, un dels més grans. Això permet fer figures més espectaculars.

- Assagen prèviament o el banc de proves és el cel de Sabadell?
 
Ve preparada de fàbrica, però el fet que siguin seqüències electròniques podem provar-ho prèviament, però sense pirotècnia. D’aquesta manera, podem veure on pot haver-hi un error per reparar-lo i que no falli en el moment del castell de focs.

- Què oferiran al públic sabadellenc? 

- Ens caracteritzem per espectacles amb molt de ritme, gairebé sense pausa. Tot i que n'hi haurà, perquè se'n vagi el fum i així la gent pugui veure llums i figures intenses al cel de Sabadell. Llançarem entre 210 i 225 quilograms de pólvora, que es traduirà en un temps d'uns 15 minuts.
 

El Parc Catalunya il·luminat pels focs artificials Foto: Juanma Peláez


- I quines mesures apliquen de respecte al medi ambient? 
 
- És un tema que no es limita només al moment de l’espectacle, també hi ha una feina anterior des de fàbrica. Usem uns productes que compleixen la normativa, ja sigui pel seu desplaçament i la manipulació que en fan els nostres experts, que tenen un carnet específic d’explosius. A banda, les restes de material després de l’actuació ens encarreguem de recollir-les, però no contenen explosiu.

- I la seguretat? 
 
- És un treball conjunt amb l’Ajuntament per establir un perímetre de seguretat per disparar aquest tipus d’artificis. A més de la coordinació amb cossos com Protecció Civil, Bombers i Policia Municipal o fins i tot Guàrdia Civil, perquè són els que tenen les competència exclusiva en explosius.  

- Pirotècnia Estalella és una empresa centenària, com ha estat l'adaptació a l'evolució dels temps?
 
- El 2012 vam fer 100 anys i va començar al carrer Aragó, a Barcelona. Ja és la quarta generació que s'hi dedica. Doncs, va superar la Guerra Civil, perquè es va veure obligada a reconvertir-se en empresa de munició, pel fet que hi haguessin poques empreses a l’època amb capacitat per crear explosius. I ens hem anat adaptant a les exigències dels nous temps, perquè la qualitat de la feina marca la diferència i es veu en els focs que fem arreu. En el fons el que volem és que la gent gaudeixi i seguir disparant.