David Baró: «El mentalisme aplicat a les vendes incrementa els resultats»

El mentalista presenta aquest dimarts a Sabadell el seu darrer llibre, "El venedor hipnòtic"

El mentalista sabadellenc David Baró
El mentalista sabadellenc David Baró | Juanma Peláez
25 d'agost del 2018
Actualitzat a les 17:38h
El mentalista sabadellenc David Baró (Sabadell, 1976) torna a captivar-nos, aquest cop a través d'un llibre. Sota el nom d'El venedor hipnòtic, dona algunes claus de com incrementar les vendes utilitzant el mentalisme. Es tracta d'un llibre que explota una de les vessants de Baró, que actualment ja ofereix xerrades per a empreses per incrementar el potencial dels treballadors a l'hora de presentar els seus productes. Aquesta tarda el presenta a les 19.30 hores a La Llar del Llibre de Sabadell, i n'ha parlat abans amb NacióSabadell.

- Com pot ajudar el mentalisme per aconseguir un increment de vendes?
 
- En la meva època de comercial vaig treballar per una empresa de sistemes d’alarmes. Cada matí ens trobàvem escrit a la pissarra aquesta formula: número de visites + qualitat de les visites = resultats. Aquesta fórmula vol dir que a més de fer moltes visites, també és molt important que tinguin qualitat, per tant, cal ser bons comunicadors, persuasius i saber influir en els clients. Les tècniques de mentalisme aplicades a les vendes que he plasmat en el mètode El venedor hipnòtic, augmentaran la qualitat de les visites i això generarà un increment dels resultats.
 
- I quines són les cinc claus que cal tenir en compte a l’hora de vendre un producte... o a nosaltres mateixos?
 
- Primer de tot cal creure en el producte o servei que venem. Després hem de generar confiança amb els clients immediatament, durant els primers segons. Primer et compren a tu, després al teu producte. També tenir clar que cada client és diferent, per tant, no podem tractar a tothom igual, hem de ser camaleònics. En quart lloc, tenir clar que la venda no és un monòleg, és una conversa. El bon venedor ha de practicar l’escolta activa. I per últim, treballar sempre des de l'honestedat i l'ètica.

-Sempre cal fer-ho!

- La mala praxis no té futur. És feina dels venedors aconseguir treure de l'inconscient popular la idea preconcebuda que un venedor es un entabanador, un assaltador, etc.  
 
- En un món tan canviant i amb la tecnologia irrompent, trencant els ponts del venedor-mediador, com pot ajudar la tècnica del mentalisme per potenciar el manteniment d’aquest pont?
 
- Generant confiança i posant en valor el servei personal. Un dels grans enemics tecnològics de la venta tradicional, sobre tot del comerç, s’anomena showrooming. Aquest terme es refereix a quan un client va a un comerç per veure, provar i tocar un article. Sovint, fer que un venedor l'assessori transmet la sensació que pot perdre el temps, ja que finalment el client surt de la botiga i compra l’article al preu més barat que troba per internet. Amb les tècniques de mentalisme, però, serem més intuïtius per detectar aquesta pràctica, i també generarem la confiança necessària.
 

David Baró, en un dels seus espectacles. Foto: Juanma Peláez

 
- De fet, formació d'aquest estil ja l'ha fet a la Cambra de Comerç.
 
- Sí, sóc professor habitual de la Cambra de Comerç de Sabadell des de fa uns anys. Diverses vegades a l’any organitzem dos tipus de formacions, una dirigida a comerciants de botiga i l’altra dirigida a venedors i comercials d'empresa. En tots dos casos adapto el mètode El venedor hipnòtic al tipus de professional que s’apunta al curs. A la Cambra també sóc qui imparteix formació motivacional al programa PICE, dirigit a joves que no estudien ni treballen.
 
- I tothom pot ajudar-se de les capacitats de mentalisme, o és només una opció per a certes persones?
 
- Tothom pot millorar les seves pròpies capacitats, i tant que sí! Sempre he dit que com a mentalista no tinc cap poder, no tinc una ment privilegiada. El que tinc és una ment entrenada, i tothom pot entrenar la seva ment amb les tècniques del meu mètode. De fet, a l’últim capítol del llibre hi ha un entrenament en diverses sessions per posar en pràctica les tècniques, ja que com va dir en Malcolm Gladwell: "La pràctica no és el que un fa quan és bo, és allò que un fa per tornar-se bo".
 
- A banda, l'hem vist nedant entre taurons, conduint una moto a cegues... quins són els propers reptes que té en ment?
 
- Pel que fa al mentalisme, el proper 19 d’octubre estrenaré el que serà el meu quart espectacle. Com sempre he fet, l’estrenaré a l’Espai Àgora de Sabadell. Actualment segueixo implantant el mètode El venedor hipnòtic a les empreses que em contracten per formar els seu equips comercials, i enguany vaig acceptar obrir la delegació de Sabadell de la Societat Internacional d’Hipnosi Clínica; des de gener ajudo als sabadellencs i les sabadellenques a deixar de fumar, controlar el pes, l’estrès i l’ansietat, a la consulta que tinc al Passeig Manresa.
 

El mentalista sabadellenc David Baró. Foto: NS / Cedida