Dones de Sabadell participen en un estudi europeu sobre l'exposició a la contaminació

Analitza el nivell socioeconòmic de dones embarassades en grans ciutats

Redacció
19 d'agost del 2018
Actualitzat a les 11:17h
Un estudi en què ha participat l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha constatat que el nivell socioeconòmic de les dones embarassades determina la seva exposició a la contaminació de l'aire i d'altres factors ambientals.

El treball s'ha publicat a la revista Environmental Health Perspectives, la investigació ha analitzat el exposoma urbà -els factors ambientals als quals una persona s'exposa en una ciutat al llarg de la seva vida- de 30.000 dones de nou ciutats europees com ara Sabadell, València i Guipúscoa.

El treball ha relacionat el nivell socioeconòmic de les participants amb 28 indicadors ambientals com l'exposició a la contaminació sonora i de l'aire, així com la proximitat d'espais naturals, transport públic i zones de vianants.

En paraules del primer autor de la publicació i investigador de l'Imperial College London, Oliver Robinson, els resultats obtinguts han estat "heterogenis". Per exemple, a València les embarassades amb un nivell socioeconòmic baix viuen més exposades a riscos ambientals, mentre que a Sabadell són les dones de classe alta les que viuen en un entorn menys saludable.

Així, Robinson destaca que "no necessàriament hi ha més exposició per a les dones de classe baixa", sinó que en funció de la ciutat i de les exposicions estudiades les relacions es donen en un sentit o un altre.

Per la seva banda, el coordinador de l'estudi i investigador de l'ISGlobal, Xavier Basagaña, conclou que els resultats són rellevants per a les autoritats locals i els planificadors urbans: "Cal que entenguin la naturalesa de les desigualtats ambientals per mitigar els seus efectes".