El perill de les botigues de pirotècnia ubicades en els baixos d'edificis habitats

Article d'opinió d'Alejandro Oruña, expresident de la FAV de Sabadell i president de l'AAVV Ronda Collsalarca

Redacció
23 de juliol del 2018
Petards
Petards | P.C.
Els veïns del carrer Maestrat al barri de Torreguitart portem reivindicant més de 20 anys que s'ubiquin la botiga de pirotècnia en un altre lloc allunyat dels habitatges. En aquest temps, els polítics que han anat passant per l'Ajuntament de Sabadell sempre ens han tractat d'exagerats i han deixat passar el tema.

Sembla que els és igual totes les famílies que viuen en els 5 blocs afectats i que senten autèntic pànic cada mes de juny. Més encara després de la gran explosió que es va produir a la localitat gallega de Tui que va deixar 2 morts, almenys 30 ferits i unes 15 cases arrasades.
El succés posa de manifest la perillositat d'aquest tipus de producte. Per això, els veïns de Maestrat estem en alerta vermella i volem que el consistori retiri les botigues de pirotècnia que estan sota els blocs de pis. No se'ns malinterpreti. No estem en contra de la venda de petards, només vetllem per la nostra seguretat i salut. Per tant, exigim a l'Ajuntament que limiti aquest tipus de locals a àrees rurals i camps oberts.

No creiem que sigui una cosa desgavellada. En altres ciutats catalanes com Barberà del Vallès o Cambrils la distribució de pirotècnia recreativa ja es fa en casetes allunyades de les àrees urbanes. Fins i tot en una ciutat tan poblada com Barcelona han apostat per col·locar més de 1000 casetes. La ciutat comtal ja contempla en les seves ordenances municipals que "aquests establiments només poden anar en plantes baixes, sempre que aquestes no tinguin contigüitat amb l'ús residencial" (OMRITAUA: 2012). De fet, l'Ajuntament de Sabadell es va fer ressò d'aquesta normativa i la va publicar al seu web. La qual cosa ens sembla totalment contraproduent ja que mai s'ha aplicat.

A aquest risc també se suma el factor humà. D'una banda, cal destacar la poca professionalitat d'alguns dependents que fumen en els voltants de la botiga i fins i tot llancen petards prop del local. D'altra banda, accidents fortuïts que poden ocórrer en qualsevol lloc però resulten més perillosos per la presència d'una botiga de pirotècnia. Per exemple, fa uns quatre anys hi va haver un incendi al pis immediatament superior al local; també anys enrere hi va haver una col·lisió d'un cotxe al costat de la botiga en sortir de la Carretera del Prat.

Hi haurà qui pensi que la nostra crítica no és justificada i les mesures de seguretat amb què aparentment comptes les botigues de pirotècnia serien suficients per evitar un drama davant d'un accident. Ara bé, en la pròpia normativa de seguretat que publica la Generalitat de Catalunya s'especifica que els locals de venda d'articles de pirotècnia han d'estar a 50m de distància "respecte centres docents, centres sanitaris assistencials i locals de pública concurrència d'aforament superior a 100 persones ". Per tant, implícitament es reconeix el perill i, en aquesta línia, en 5 blocs de pis amb diverses famílies es supera amb escreix aquestes 100 persones.

Així mateix, la intranquil·litat amb què vivim els veïns del carrer Maestrat no és fruit d'un dia. Portem diversos anys exigint a l'administració pública que vetlli per la integritat física de la ciutadania i veti les botigues de pirotècnia a la vegada que aposta per casetes per a la venda i distribució de petards. Hem posat pancartes reivindicatives en els nostres balcons, recollit firmes, protagonitzat talls a la carretera del Prat, assistit a debats a la TV, etc.

El bustismo no ens va fer cas. Ara, el govern suposadament d'esquerres que governa a Sabadell tampoc. Des d'aquí exhortem el consistori a canviar d'actitud i els recordem que davant un possible accident ells seran els primers responsables i els que hauran d'assumir les conseqüències.

Som conscients del poder i la pressió que poden exercir les empreses que es dediquen a la distribució de pirotècnia però creiem que la seguretat ciutadana ha de prevaler. I no ho demanem només per la nostra tranquil·litat, que també, sinó per la de tots els veïns de Sabadell. Sabadell s'ha d'adaptar als nous temps. No és lògic que es proclami als quatre vents que vivim en una Smart City mentre la venda i distribució de petards es continua fent en locals i en condicions més pròpies del segle XX.