Tasques de desbrossada forestal per evitar incendis a Sant Quirze

Les franges de protecció i la selecció de vegetació esdevenen clau per evitar la propagació del foc

Treball en franges a Sant Quirze
Treball en franges a Sant Quirze | Ajuntament de Sant Quirze
Redacció
10 de juliol del 2018
El servei de Medi Ambient de l’Ajuntament està coordinant la desbrossada forestal de les franges perimetrals de protecció contra incendis. Una actuació que es duu a terme als sectors urbans de Can Pallars, Can Llobateres, Sant Quirze Parc, Vallsuau i Les Fonts i que s’allargaran durant el mes de juliol. L’empresa Foresab Companyia Forestal de Sabadell, SL, està duent a terme les tasques, per un import d’11.394,27€. L’actuació compta amb el suport econòmic de la Direcció General d’Ecosistemes forestals i gestió del medi.
 
L’amplada mínima de les franges ha de ser de 25 metres, on cal aclarir l’arbrat, de manera que els peus d’arbre quedin espaiats i podats. També cal aclarir el matoll, i és important que a les zones de bosc amb arbres adults, es deixi una separació mínima de 6 metres entre arbres, de manera que no hi hagi continuïtat horitzontal de l’estrat arbori. Finalment, pel que fa a la poda de l’arbrat, aquesta ha d’assolir un terç de l’alçada de l’arbre sense sobrepassar mai els 5 metres per tal d’evitar la continuïtat vertical. Així s’evita la propagació del foc en cas d’incendi.
 
La selecció de la vegetació es fa prioritzant les espècies poc inflamables com per exemple l’alzina, el roure martinenc, l’arboç o el llentiscle i no es prioritzen espècies que continguin olis essencials, com el romaní, o resines, com el pi blanc, molt inflamables.