VÍDEOS La masoveria urbana, una innovadora modalitat d'habitatge social a Sabadell

La ciutat activa aquest nou règim al barri de Torre-Romeu

El Said, amb les claus de casa seva, juntament amb dues famílies més
El Said, amb les claus de casa seva, juntament amb dues famílies més | Albert Hernàndez
06 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:20h

"Estem molt contents, perquè quan hem obert la porta hem tingut la sensació de tenir un habitatge. Podrem viure amb el nostre fill de tres anys", expliquen Modesta Quizpe i Said Takhabbat, una de les tres famílies que aquest divendres han rebut les claus de tres habitatges en règim de masoveria urbana, a la plaça del Cardener, al barri de Torre-romeu. És a dir, no pagaran lloguer, però hauran de reformar l'immoble. 

Tenen sis mesos per aconseguir "la cèdula d'habitabilitat", precisa la regidora d'Habitatge, Glòria Rubio, i a partir d'aquí una garantia mínima de tres anys. "Ja tinc pensades algunes reformes que vull fer", diu Quizpe i remata Takhabbat "tocarà convocar a la família i els amics. Entre tots i una mica d'aquí i d'allà, ho tirarem endavant".

Arriben al barri després de compartir pis amb la germana d'ell "i necessitem el nostre espai" i es queixa que "els lloguers estan pels núvols. Et demanen molts diners d'entrada, 2.000 i 3.000 euros. I els dos treballem, amb contracte", subratlla. 

Masoveria urbana entre privats

La situació viscuda a Torre-romeu s'espera que es repliqui a d'altres parts de la ciutat i amb d'altres famílies. És fruit de la iniciativa impulsada a principis d'any per l'Ajuntament, sent el primer municipi català que posava en contacte entre privats. "Vam rebre vuit sol·licituds i totes complien", detalla Rubio i apunta que "en cas d'empat s'ha decidit per sorteig". De totes maneres, han quedat en llista d'espera. 
 

El bloc on aniran les tres famílies a viure Foto: Albert Hernàndez

La regidora, Glòria Rubio, amb les famílies a punt d'entrar a les seves noves llars Foto: Albert Hernàndez


La regidora garanteix que s'està "treballant" per ampliar la borsa de masovers i així anar donant resposta a les necessitats. Per ara, hi ha tres anys d'habitatge assegurat i un cop acabat, "es pot fer una pròrroga de dos anys, però ja amb lloguer. Aixó sí, amb els vàrems d'HPO i que no superin el 30% dels ingresos", recorda Rubio.