La Mediterrània es consolida com a altaveu cultural català captant l'atenció de festivals d'arreu

El Pla d'Acció Estatal i Internacional del certamen manresà ha afavorit que diverses formacions de Catalunya hagin estat programades fora del país

L'Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i l'ensemble Magister Petrus interpretaran els 'Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat' al Festival de Rudolstadt
L'Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i l'ensemble Magister Petrus interpretaran els 'Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat' al Festival de Rudolstadt | Esbart Dansaire Rubí
Redacció
08 de juliol del 2018
L'Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i l'ensemble Magister Petrus interpretaran, aquest cap de setmana, els Cants i danses delLlibre Vermell de Montserrat al Festival de Rudolstadt d'Alemanya, el més gran i un dels més prestigiosos d'Europa pel que fa a la cultura popular i les músiques d'arrel, gràcies al seu pas, l'any passat, per la Fira Mediterrània de Manresa.

De fet, el Llibre Vermell no és l'única proposta artística que ha sortit de les fronteres catalanes gràcies a la Mediterrània: en la seva edició dedicada a Catalunya, l'Smithsonian Folklife Festival dels Estats Units ha programat diversos grups mitjançant la Fira, que és membre del comissariat del programa català a Washington. També han estat programades a l'exterior propostes com les de Chicuelo&Mezquida a Algèria; Biflats a Castella, i Pau Figueres a Portugal, entre d'altres.
 
Aquestes accions s'inclouen en l'anomenat Pla d'Acció Estatal i Internacional de Fira Mediterrània, que se centra en impulsar iniciatives de coproducció i intercanvi (artístic, professional i/o comunicatiu) amb l'objectiu de potenciar els fluxos de treball professionals i dotar de nous canals d'exhibició el teixit creatiu català. El Pla d'Acció Estatal i Internacional 2018 preveu una quarantena d'accions a dotze països i regions d'Europa, Amèrica i Àfrica.
 
De Montserrat a Rudolsdtadt

Bernhard Hanneken, el director artístic del Festival de Rudolstadt (Alemanya), va ser un dels programadors internacionals que va assistir a la representació dels Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat durant la darrera edició de Fira Mediterrània. El programador alemany va quedar captivat amb la proposta de l'Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i Magister Petrus, i aquest cap de setmana serà una de les principals propostes artístiques programades al prestigiós festival alemany.

L'actuació tindrà lloc aquest dissabte 7 de juliol a l'imponent pati d'armes del castell de Heidecksburg i ha estat possible gràcies al suport de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.
 
L'any passat, amb Cants i danses del Llibre Vermell, la Mediterrània de Manresa portava per primera vegada la seva programació a la Basílica de Montserrat, espai immillorable per a la representació de l'adaptació del manuscrit medieval de 1399. El Llibre Vermell és un dels pilars de la música medieval europea i la producció programada per la Fira (que comptava amb la col·laboració del Festival de Música Antiga dels Pirineus i el Festival Ésdansa, amb el suport del Departament de la Cultura de la Generalitat) posava en relleu les descobertes del Pare Gregori Estrada.
 
Durant quatre dies, al festival de Rudolstadt es programen més de 300 actuacions, amb 150 companyies i artistes, a més de vint escenaris repartits per tota la ciutat. Es calcula que el programa d'activitats atrau diàriament a més de 25.000 visitants.
 
I de Catalunya als Estats Units
 
Des del 27 de juny i fins al 8 de juliol (amb una aturada els dies 2 i 3 de juliol) s'està celebrant, a Washington DC, la 51a edició de l'Smithsonian Folklife Festival amb Catalunya com a cultura convidada. Aquest esdeveniment està considerat el més important del món dedicat al patrimoni cultural immaterial i representa una gran oportunitat i un aparador immillorable per donar a conèixer, no només la cultura, les tradicions o la gastronomia que són objecte pròpiament del Festival, sinó també Catalunya com a país modern amb una economia cada cop més basada en la creativitat i el coneixement.
 
Les activitats amb segell català organitzades en el marc d'aquest esdeveniment cultural han estat organitzades per la Generalitat de Catalunya i les quatre Diputacions (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), amb la col·laboració d'Adifolk i Fira Mediterrània, entre altres entitats.
 
Concretament, la Mediterrània ha participat en el comissariat del programa d'activitats en el qual prenen part diverses formacions que han passat per Manresa. És el cas de Maria Arnal i Marcel Bagés, Les Anxovetes, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, Joan Garriga, Yacine & The Oriental Groove, la cantant aranesa Alidé Sans, el mestre de dansa Ivan Caro, l'esbart Ciutat Comtal i la Federació Catalana de Catifaires, entre d'altres.
 
 
Un potent Pla d'Acció Estatal i Internacional
 
El Pla d'Acció Estatal i Internacional de la Fira Mediterrània també ha contribuït a què diverses formacions catalanes puguin actuar fora de les fronteres del país. És el cas del projecte conjunt del guitarrista de flamenc Chicuelo i del jove pianista revelació de l'escena jazzística Marco Mezquida (projecte nascut el 2016 a la Fira Mediterrània), que ha girat per gran nombre de ciutats i països.
 
Una de les darreres actuacions de Mezquida va tenir lloc al mes de febrer a l'Òpera d'Alger Boualem Bessaih, en un concert organitzat per l'Institut Ramon Llull i l'Agence Algérienne pour le Rayonnement Culturel, un dels socis del pla d'internacionalització de la Fira.
 
Per la seva banda, al mes de maig, Les Anxovetes i Joana Gomila van actuar al Forum Euroregional Cultures populars en diàleg, la cloenda del darrer projecte euroregional en què ha participat la Fira. Més recentment, la cobla més esbojarrada del país, els Biflats, han actuat al FolkSegovia. I properament, el guitarrista Pau Figueres prendrà part en el Circuit portuguès Outonalidades gràcies als acords de col·laboració entre D'Orfeu -l'entitat organitzadora- i la Mediterrània.
 
Més actuacions a l'exterior
 
Els intercanvis i les accions específiques d'aquest Pla d'Acció Internacional no són les úniques vies per als grups de la Fira per actuar a l'exterior. La important presència de programadors internacionals a la Mediterrània fa que cada vegada siguin més habituals contractacions artístiques a l'exterior.

Enguany, i sense anar més lluny, el grup Hora de Joglar actuarà a Sziget (Hongria), un dels festivals més multitudinaris d'Europa. La companyia de jocs Tombs Creatius també ha estat, fa poc, a Londres amb la seva colla castellera de fusta, els Xics del Xurrac, en una coproducció de la Fira Mediterrània de l'any 2016. I, entre molts altres, Muchacho & los Sobrinos, un dels darrers grups que van actuar durant la passada edició del certamen manresà, faran una gira per Noruega de la mà del Festival Førde.