Així serà la rebuda als presos: concentracions a Lledoners i Puig de les Basses, i manifestació el 14-J

L'ANC, Òmnium i les famílies reclamen l'alliberament dels dirigents independentistes i destaquen que l'acostament "no és cap concessió"

Roda de premsa de les famílies, Òmnium i l'ANC per presentar les mobilitzacions.
Roda de premsa de les famílies, Òmnium i l'ANC per presentar les mobilitzacions. | ACN
03 de juliol del 2018
Òmnium Cultural, l'ANC i l'Associació Catalana de Drets Civils ja tenen preparada la rebuda dels presos polítics. Segons han informat aquest dimarts en una roda de premsa, es convoca la ciutadania a una concentració de rebuda a les presons, on s'intentarà fer arribar l'onada de solidaritat de Catalunya als dirigents independentistes reclosos. Aquesta serà aquest dimecres a les 19.00 hores a Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (el Bages), i també a la presó de Puig de les Basses, a Figueres (l'Alt Empordà), quan es confirmi l'arribada de les preses.

Aquest dilluns, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart han dormit junts en un centre penitenciari de Madrid, a Valdemoro, i Dolors Bassa, Carme Forcadell ho han fet a Alcalá-Meco, on estaven recloses fins ara. Aquest dimarts, els polítics independentistes passaran la nit a la presó de Zuera, a Saragossa, i es traslladaran durant el matí a Brians II, on es preveu fer el canvi de custòdia amb els Mossos, una revisió mèdica i el nou trasllat fins a les presons on continuaran reclusos preventivament.

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha especificat que, en el cas de Lledoners, l'acte previst serà una marxa des del municipi de Sant Joan de Vilatorrada que acabarà a les portes de la presó, amb un manifest polític per exigir-ne la llibertat. De fet, aquest és l'objectiu, ha volgut recalcar: "L'acostament no és cap gest polític, és simplement complir allò que fixa la llei, per tant, no és cap concessió". Mauri també ha posat l'accent en els exiliats, que ha demanat que "puguin tornar" i ha denunciat la situació "d'injustícia i de vergonya". 

Per altra banda, ha anunciat que el proper 14 de juliol a la tarda es convocarà una manifestació unitària que s'espera multitudinària a Barcelona, amb noves mobilitzacions que s'aniran donant a conèixer en els propers dies. Pel que fa a la possibilitat de convocar actes davant de les presons durant la Diada de l'11 de setembre, ha assegurat que durant els propers dies també s'aniran desgranant els detalls. 

Pel que fa a les famílies, l'Associació Catalana de Drets Civils ha demanat prudència i civisme a la ciutadania i, sobretot, que les vies d'accés no es tallin: "Hem de garantir que el trasllat es faci amb tota la seguretat". De fet, fer efectiu el trasllat és la principal preocupació dels familiars, i per això han insistit en el pacifisme que ha caracteritzat la majoria dels actes.

Segons s'ha confirmat aquest dimarts, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn també es traslladaran a la presó de Lledoners en els propers dies, després que Llarena ja els hagi concedit l'autorització.

Els destins "més adients"

Serveis Penitenciaris ha escollit Puig de les Basses i Lledoners per considerar que són "els destins més adients". Com tots els interns que ingressen a una presó, els dirigents independentistes seran conduits al mòdul d'ingressos, on faran una sèrie de tràmits, com ara la identificació, la visita mèdica i les entrevistes de l'equip. Després seran ubicats on es determini, tot i que sempre serà un mòdul ordinari adequat al seu perfil. Dolors Bassa i Carme Forcadell estaran en centres penitenciaris que compten amb mòduls de dones, i la seva rutina serà la mateixa que la de les internes que compleixen condemna. L'únic que canvia és que no participaran en activitats especialitzades d’intervenció en un delicte, ja que no estan penats. No obstant això, sí que poden participar en la resta d’activitats formatives, esportives, artístiques o laborals.

Lledoners, precisa Serveis Penitenciaris, és una presó on els mòduls s'organitzen d'acord amb el model de participació i convivència. D'aquesta manera, els interns tenen fórmules de participació dels interns en la vida quotidiana en tots els mòduls. De fet, és l'única presó de Catalunya amb aquest funcionament. Això significa que els presos s'organitzen en comissions que s'escullen mitjançant votació democràtica, i que aquestes comissions fan propostes que, en cas que tirin endavant, s'executen conjuntament amb els professionals de tots els àmbits, ja sigui funcionariat, educadors o psicòlegs. Per això, es considera que són centres que milloren en clima social dels interns, dels professionals i que redueixen la conflictivitat.

En les dues presons, el règim de visites serà el mateix que fins ara. Concretament, els que tenen nens menors de 10 anys podran fer comunicacions de convivència, en les quals poden entrar amb un adult acompanyant. En aquest cas, es tracta d'una comunicació mensual de 90 minuts. Respecte de les comunicacions per locutori o per vidre amb familiars i amics, tindran 40 minuts a la setmana, que es poden distribuir en dues trobades de vint minuts, dissabte o diumenge, o en una de sola, un dels dos dies del cap de setmana.

Fiança de 2,1 milions

Per la seva part, el vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes ha afirmat que s'està gestionant la fórmula de pagament de la fiança de més de 2,1 milions d'euros imposada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena al govern de Puigdemont. "Se'ns va comunicar el divendres amb un cap de setmana en què no es va poder fer cap gestió", s'ha queixat. Aquest dilluns es van començar a realitzar els tràmits, i en breu es comunicarà de quina manera es fa efectiu el pagament.

L'agraïment també l'han volgut manifestar les famílies, que han posat en valor la solidaritat de tots els catalans que han contribuït a la caixa de resistència d'Òmnium i l'ANC, i han recordat que aquesta segueix vigent per fer front a nous pagaments que s'imposin.