Els pares que tinguin un fill a partir de dijous gaudiran d'una setmana més de permís

El 5 de juliol entrarà en vigor la nova llei

Redacció
03 de juliol del 2018
Actualitzat el 06 de juliol a les 11:36h
Els pares que tinguin un fill després d'aquest dijous comptaran amb una setmana més de baixa de paternitat, cinc en total, segons es contempla en els pressupostos generals de l'Estat que es publicaran aquest dimecres 4 de juliol. Podran beneficiar-se d'aquesta setmana addicional tots aquells progenitors els quals els seus fills nasquin a partir del 5 de juliol en endavant, però no els que hagin estat pares abans d'aquesta data, encara que hagi estat durat el 2018.

Aquesta extensió de la baixa és fruit d'un pacte que van fer PP i Ciutadans en l'acord d'investidura de Rajoy, on es demanava passar de quatre a cinc setmanes per principis de 2017. A més, gràcies a una esmena pactada per Podem i PP als pressupostos generals, els funcionaris públics tindran la possibilitat d'agafar-se la baixa de forma no simultània amb la mare. O sigui, que podran gaudir de la seva baixa després de les 16 setmanes de la mare, ampliant el període total d'ambdós progenitors a 21 setmanes. 

Aquesta ampliació de permís ha provocat un augment en els pressupostos d'un 4,5 %, fins als 2.559 milions d'euros en el conjunt de prestacions relacionades amb la baixa temporal per naixement. 

De manera paral·lela en aquest increment, Podem va fer una proposició de llei referent a la igualtat en la baixa, una iniciativa impulsada per la Plataforma por los Permisos Iguales e Intransferibles de Nacimiento y Adopción (PPiiNA), que proposa 16 setmanes de baixa per pares i mares: dues a partir del naixament i la resta repartides en el primer any, de manera que els pares puguin cuidar al nadó de manera no simultània i puguin allargar el període global de baixa.

"Aquesta és la gran barrera que encara no hem saltat, que els homes es puguin quedar sols a càrrec del nadó, perquè això és el que els inicia realment en la cura i el que els fa deixar de ser espectadors i ajudants i convertir-se en corresponsables i cuidadors ", ha declarat la coportaveu de la PPiiNA, María Pazos.