La Generalitat dona llum verda al canvi de planejament per preservar Torre Negra

La modificació del PGM està pendent de sentència judicial ferma

Redacció
26 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:11h
La Comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya ha emès un informe favorable per a la modificació  del Pla General Metropolità (PGM) que permetrà preservar el sector de Torre Negra, a Sant Cugat. El canvi manté el caràcter rural d'aquest àmbit i el sòl de caràcter no urbanitzable, tal com ha vingut reivindicant el consistori vallesà.

A més, potencia la seva funció com a espai de transició entre la ciutat i el Parc de Collserola, aprofitant la seva posició perquè continuï sent un lloc de lleure i gaudi ciutadà. Proposa també crear un nou parc proper al nucli urbà de Sant Cugat, amb una superfície de 6.863 metres quadrats2; concretar la xarxa de camins rurals i itineraris paisatgístics, i reconèixer la xarxa de rieres i torrents.

La modificació ha reconegut com a sòl urbà l'escola Avenç, el Club Tennis Natació Sant Cugat i el veïnat del carrer d'en Gordi, amb un màxim de 22 habitatges, alhora, que ha delimitat als equipaments actuals en sòl no urbanitzable com les hípiques Can Coll, Severino i Can Calders, l'escola Europa, el cementiri Sant Franscesc Borja i la finca Torre Negra. Així mateix, s'ha condicionat l'execució de la Ronda Sud a l'aprovació d'un projecte d'urbanització que minimitzi l'afectació sobre el torrent Llaceres.

La superfície de Torre Negra, 166,87 hectàrees i situat al sud del municipi vallesà, estava classificat com a sòl urbanitzable no delimitat pel PGM de 1976 i el 2003 el Govern va autoritzar el seu canvi amb la finalitat de preservar-lo. Hi han hagut diverses sentències judicials que l'han anul·lat.

El 2016, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictaminar la nul·litat d'aquest canvi del PGM i encara no és una sentència ferma, que si es confirmés Torre Negra seria considerada zona urbanitzable. Amb la qual cosa, aquestes mesures, que busquen garantir l’ordenació de l’àmbit i la preservació, quedarien cancel·lades. ​