Consells per gaudir de la revetlla de Sant Joan amb seguretat

Petards, coques i fogueres són elements per gaudir de la festa, però també cal tenir en compte diverses consideracions

Una botiga de petards
Una botiga de petards | Juanma Peláez
Redacció
23 de juny del 2018
Qui més qui menys llançarà una piula aquesta revetlla de Sant Joan, i per aquest motiu cal ser molt conscient que, per molt divertits que ho siguin, cal tractar els petards amb respecte. Aquests són alguns dels consells que cal tenir en compte.

Pel que fa a la utilització de petards i coets, cal assegurar-se de comprar-los en establiments autoritzats. Entre altres aspectes, es recomana no guardar aquest material a les butxaques ni subjectar-los amb les mans; evitar manipular-los a prop de la cara i cos, no llençar-los contra ningú i fer servir mitjans segurs per encendre'ls, com les metxes.

Cal vigilar que no hi hagi líquids inflamables a prop, així com no llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses o aglomeracions de persones. I també no encendre petards a l’interior de casa, ni llençar-los per finestres o balcons, o ficar-los a totxanes o ampolles.

Pel que fa a les fogueres, cal sol·licitar el permís municipal corresponent, indicant la seva ubicació exacta. Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d’espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta.

D'altra banda, entre altres recomanacions, cal tenir present que els edificis veïns tinguin finestres i balcons tancats, per evitar l’entrada de guspires o coets perduts, així com tenir plegats els tendals de les terrasses. Cal respectar la distància de 15 metres de la foguera respecte dels cotxes aparcats i façanes d’edificis. Altres recomanacions són la d’impedir que ningú salti damunt les brases i situar la foguera per tal de permetre el pas de vehicles d’emergència i evitar la proximitat de línies elèctriques i telefòniques.

Coques i pastisseria tradicional

Durant les revetlles tradicionals es consumeixen dolços i pastissos típics, com ara coques. Es important tenir en compte que aquests productes poden arribar a ser un focus de bacteris si no han estat ben manipulats.

Per tant, es recomana comprar les coques en establiments aptes per a la seva elaboració i venda i, a més, triar de quin tipus s’adquiriran –farcides o no– per tal de conservar-les. Fins al moment de consumir-les –sobretot les coques que contenen crema o nata– s’aconsella conservar-les al frigorífic.