Sabadell

​Intervenció econòmica i rescat del servei de neteja: les opcions de Sabadell davant Smatsa

L’Ajuntament planteja diversos escenaris per l’anunci de reducció del servei i acomiadaments de l’empresa

per Albert Segura, Sabadell | 19 de juny de 2018 a les 11:00 |
Un camió de Smatsa recollint la brossa | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El conflicte entre l’Ajuntament de Sabadell i l’empresa Smatsa, concessionària de la neteja viària i la recollida de les escombraries, està agafant nivells de tensió que fan cada cop més inassumible un punt de trobada entre les parts. Amb una querella pel mig, en què s’acusa a l’alcalde, diversos regidors i tècnics de prevaricació, l’anunci de la concessionària de reduir el servei i acomiadar personal ha encès totes les alarmes al consistori, que planteja la intervenció econòmica i fins i tot el rescat del servei com a possibles decisions si les amenaces es materialitzen.

La difícil relació entre les dues parts neix arran de la detecció de presumptes irregularitats en el servei, on el govern municipal apunta que la firma s’hauria embutxacat diners en base a sobrecostos i que es xifren en més de tres milions d’euros. L’Ajuntament va anunciar la obertura de cinc expedients per regularitzar un servei que ha auditat, de la mateixa manera que ha fet amb altres serveis contractats, com poden ser el de la distribució d’aigua o el del transport urbà.


Un d’aquest expedients es centra en la Instrucció Tècnica de Facturació (ITF), un instrument que ha de servir per quadrar els serveis que l’empresa ha de complir per contracte, sense possibilitat d’evitar-los, i que va entrar en vigor el passat 1 de juny. L’ITF, però, és, segons l’empresa, un canvi en el contracte que suposarà una rebaixa dels recursos destinats a la neteja viària i al servei d’escombraries xifrat en 1,2 milions d’euros mensuals, motiu pel qual aquest dilluns en roda de premsa la gerència va anunciar acomiadaments d’entre 17 i 30 persones.

L’Ajuntament, però, nega que es tracti d’un canvi contractual, sinó d’un ajustament a dreta llei del que estipula el contracte lletra a lletra. Asseguren, però, que el que sí que provoca és una reducció del marge de benefici de l’empresa, que com a concessionària ha d’assumir a títol individual sense alterar el servei contractat.


“Ells han pogut recórrer al contenciós administratiu o demanar mesures cautelars, sabien des del gener que aquesta aplicació estava en marxa i que s’executaria, però no van fer res, i nosaltres com administració, els expedients els tirem endavant per executar-los, no és cap joc”, adverteix el regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau.

De fet, assegura a l’empresa de jugar a amagar la bola amb els 1,2 milions d’euros de rebaixa, donat que és la quantitat assignada als 4.000 serveis que deixaran de prestar, un canvi, però, que ja es va aprovar durant l’exercici 2014 i 2015, quan el PSC governava a Sabadell. “Quan vam entrar al govern vam incrementar la dotació pressupostària per recuperar serveis, i aquest any s’ha incrementat un 3% més que l’any passat per complir amb el 100% del contracte”, assegura Perarnau.

Accions contundents

El regidor troba molt greu que l’empresa hagi anunciat que no complirà amb el servei i que acomiadarà personal, donat que suposaria trencar un aparta important del contracte. A més, abans de prendre la decisió de prescindir de personal, ho ha de notificar a l’Ajuntament. Davant l’anunci que es contractarà menys personal a l’estiu, assegura que no és una opció, donat que s’ha de comptar amb el mateix servei que durant l’any.

“Si hi ha un incompliment flagrant del contracte podem optar des de la intervenció econòmica fins el rescat del servei, perquè si s’ha aplicat l’ITF és perquè l’empresa facturi segons els preus establerts en el contracte, i nosaltres hem de vetllar perquè es compleixi, és la nostra batalla, i si l’empresa va per on diu i incompleix, haurem d’actuar”, sentencia.

L’Ajuntament té previst reunir-se properament amb els sindicats representats en el comitè d’empresa, així com amb la gerència de la concessionària per demanar explicacions sobre els anuncis fet aquest dilluns.

 

Participació