Gas Natural es planteja el futur del Museu del Gas de Sabadell

L'empresa estudia canvis pel que fa a l'edifici i a l'activitat que s'hi duu a terme

El Museu del Gas de Sabadell, aquest dimecres
El Museu del Gas de Sabadell, aquest dimecres | Albert Segura
15 de juny del 2018
Actualitzat a les 10:09h
Gas Natural ha decidit posar sobre la taula el futur del Museu del Gas de Sabadell tal i com l'entenem avui dia. L'empresa estudia un canvi en el model de l'espai en el marc d'un replantejament de la seva activitat, una decisió que analitza després que a l'octubre de l'any passat va decidir traslladar la seu social de la companyia de Barcelona a Madrid, com altres firmes catalanes van fer en ple debat sobre el futur polític de Catalunya, entre elles el mateix Banc Sabadell, en aquest cas a Alacant. La Fundació, però, manté, per ara, la seva seu a Sabadell.

Ara, la Fundació Gas Natural planteja quin ha de ser el seu futur vinculat amb la ciutat de Sabadell, on hi disposa d'un edifici majestuós. Tot plegat en el marc de replantejament de la firma sobre quina ha de ser l'activitat de difusió del seu patrimoni, amb la finalitat de projectar-se a arreu del territori, més enllà de Sabadell i de Catalunya.

Així, la Fundació s'està plantejant valorar diferents alternatives perquè la seva museografia, recollida en l'actual emplaçament físic del Museu a Sabadell, tingui major visibilitat i difusió. "La companyia busca tenir major impacte en la societat i per tant la més alta visibilitat possible dins dels recursos disponibles i les accions que es planifiquen anualment", expliquen fonts de l'empresa a NacióSabadell.

És per això que la funció de l'actual edifici com a museu de la companyia té un futur incert a dia d'avui. En la seva pàgina web, la previsió d'activitats s'allarga fins la Festa Major, és a dir, la primera quinzena de setembre.

L'empresa, però, ha iniciat una ronda de contactes amb diferents entitats de la ciutat i de fora per abordar futurs usos de l'espai actual. No obstant, la companyia assegura que encara no s'ha pres cap decisió al respecte, ni tan sols si la seu de la Fundació romandrà a Sabadell o es traslladarà a qualsevol altre punt del territori.

En aquest sentit, les fonts consultades asseguren que no hi ha una motivació política davant d'aquest plantejament, donat que es tracta, remarquen, d'incrementar la visualització del contingut del museu.
 

L'idil·li amb Sabadell


El Museu del Gas es va inaugurar al desembre de 2011 i ocupa l'antiga seu de Gas Natural de la ciutat, a la plaça del Gas. Obra de l'arquitecte municipal Juli Batllevell, va ser construït l'any 1899 i restaurat entre 2009 i 2011, quan va obrir portes acollint la seu de la Fundació de la firma i convertint-se en un dels estàndards de l'activitat cultural de la ciutat.

L'espai compta amb diverses activitats programades al llarg de l'any, com tallers i exposicions itinerants, i ha col·laborat en els darrers anys en celebracions locals, com la celebració del cicle de concerts Embassa't, activitats de Nadal o tallers d'estiu o Setmana Santa, entre altres. També compta amb una exposició fixa amb 2.000 peces que reuneixen la història de la firma i del món del gas en general.
 

Un moment duna actuació de l'Embassa't al Mirador del Museu del Gas. Foto: Juanma Peláez