Investiguen l'Intendent Major de la Policia Municipal de Sabadell arran d'una denúncia sindical

Un jutge l'ha citat a declarar el 27 de juny per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors denunciada pel SPPM | L'Ajuntament acusa el sindicat de "judicialitzar" el conflicte

Redacció
11 de juny del 2018
Actualitzat el 14 de juny a les 22:07h
El Jutjat d'Instrucció número 5 de Sabadell investiga l'intendent major de la Policia Municipal de la ciutat per un presumpte delicte contra els drets dels Treballadors. L'intendent major, Joan Antoni Quesada, haurà de declarar davant el jutge el proper 27 de juny després que el delegat del Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM-CAT), Xavier Bartrolí, hagi interposat una denúncia contra el seu superior. L'Ajuntament ha emès un comunicat, en què considera que s'ha judicialitzat el conflicte existent entre el govern i part de la plantilla de la policia.

Bartolí assegura que ha estat víctima de certes accions que "per intentar que no pugui defensar els treballadors com cal". La denúncia, que va ser admesa a tràmit divendres passat, arriba després de més de dos anys de desavinences entre gran part de la plantilla de la Policia Local, l'intendent i el govern local. 

El passat 6 d'abril l'Ajuntament de Sabadell va aprovar per decret d'alcaldia i per primer cop en la seva història el calendari laboral de la Policia Municipal. L'executiu va prendre la decisió després de la falta d'entesa entre els representants del govern i els dels sindicats.

La demanda es va interposar el passat 20 d'abril en considerar que s'han vulnerat els seus drets i els dels treballadors que representa. "Fa dos anys que estem en un conflicte amb el govern local i els responsables del cos perquè reclamen que es respectin els drets que tenim com a treballadors i en aquest context hi hagut alguna acció concreta contra la meva persona per intentar que no pugui defensar els treballadors com cal", ha apuntat Bartrolí, que no ha volgut especificar-ne els detalls. En concret, ha explicat que haurien vetat el seu accés a determinades informacions relatives al cos que són imprescindibles per desenvolupar la seva tasca com a delegat.

Tensió amb part de la plantilla

Les discrepàncies entre una part de la plantilla de la Policia Municipal i el govern sabadellenc van començar fa prop de dos anys després que l'executiu local prengués la decisió d'apostar per un nou model de policia de proximitat que no va satisfer gran part dels agents. Asseguren que aquesta fórmula comporta "deixar al descobert altres torns bàsics de treball", especialment el que es desenvolupa en horari nocturn. Així mateix reclamen que s'incrementi la plantilla fins a 300 efectius (actualment en són 220) per poder donar resposta de forma adequada a les necessitats de la ciutadania de Sabadell. 

En paral·lel, el passat mes d'abril, l'Ajuntament de Sabadell va aprovar per decret d'alcaldia i per primer cop en la seva història el calendari laboral de la Policia Municipal. La decisió es va prendre després que fracassessin les negociacions entre els responsables de l'executiu i els representants dels treballadors. Els principals esculls van ser els dies de descans que els membres del cos fan durant el període estival i l'establiment d'una setmana de formació obligatòria anual.

L'Ajuntament acusa el sindicat de "judicialitzar" el conflicte

El consistori, pel seu cantó, ha emès un comunicat en què defensa la feina feta per l'Intendent Major, assegurant que l'Ajuntament "protegeix i garanteix el dret a la llibertat sindical de totes les persones representants de les treballadores i els treballadors com un dret fonamental". De la mateixa manera, consideren que el conflicte existent entre les parts "neix per l’aplicació dels corresponents nivells de seguretat i control d’accés a bases de dades d’especial protecció, en aplicació de les lleis i normes de protecció de dades personals".

En aquesta línia, lamenta "la judicialització dels conflictes existents per part d’aquest sindicat, en lloc de fer servir els espais de diàleg i negociació existents a la institució".