Ona Carbonell: «Està clar que si s'aposta per l'esport femení, arriben els resultats»

La nedadora del CN Sabadell reivindica el potencial femení esportiu, que així ho demostra les medalles que s'ha penjat per tot el planeta

La nedadora Ona Carbonell, a l'Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859
La nedadora Ona Carbonell, a l'Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 | Albert Hernàndez
01 de juny del 2018
Actualitzat el 02 de juny a les 10:16h
Acumula desenes de medalles entre Mundials, Europeus i Jocs Olímpics. Obtingudes ballant sota l'aigua, de fet, gairebé passa més temps en remull que a la superfície. Destina tots els seus esforços i temps a l'antiga natació sincronitzada -ara s'anomena natació artística-, Ona Carbonell (Barcelona, 1990) porta 14 anys a l'elit sustentats a base d'empenta i perseverança, la clau pels "èxits". Va arribar a Sabadell el 2013, per firmar pel centenari club mariner i a la ciutat ha impulsat els seus campus. De l'atapeïda agenda ha tret un forat per participar en una conferència sobre nutrició i esport a l'Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, però també per parlar amb NacióSabadell

- És una obvietat, una bona dieta és bàsica per rendir al màxim nivell. 

- El menjar és la nostra benzina per funcionar dins l’aigua i, a més, la sincronitzada exigeix una línia, un pes determinat. Depèn del moment de la temporada i com em trobo, faig una dieta o una altra. També influeixen detalls com augmentar el múscul. Aleshores, s’aposta per una dieta amb més proteïnes, hidrats de carboni... sobretot quan s’acosta la competició, perquè m’aprimo pels nervis.
 
- Encara en tens? Després de més d’una dècada a l’elit?
 
- Sí, em poso molt nerviosa. Tot i fer 14 anys del debut a la selecció espanyola.
 
- Has acumulat 20 medalles en els últims set Mundials. Si fos un altre esport i un home, creus que tindries molta més notorietat?
 
- Depèn. Si fos futbol, segurament. Però sí, estar 12 anys seguits al medaller mundial no és fàcil. Diria que la meva capacitat d’adaptació al moment i la constància m’han portat a obtenir aquests èxits. Sóc de les que pensa que arribar és fàcil, però el que és complicat és mantenir-se, perquè són moltes hores i molt d’esforç.
 
- Hi ha una frase, molt popularitzada els últims anys, lligada a esports amb menys visibilitat mediàtica que diu: “Sou protagonistes durant tres setmanes cada quatre anys”. Ho comparteixes?
 
- Bé, la sincro ha millorat bastant en aquest aspecte. També ens ho hem guanyat amb els resultats i cada cop hi ha més nenes que la practiquen. És un esport molt vistós i que agrada.

- Les dones heu mantingut el llistó en els últims Mundials, tots els metalls amb firma femenina...

- ... Sí, i en els últims dos Jocs Olímpics, Londres i Rio de Janeiro, més medalles que els homes. Això és el treball de molts anys, no és de sobte. Fa temps que treballem molt dur i està clar que quan s’aposta per nosaltres, amb millores de material, instal·lacions i tècnics, arriben els resultats.