Una alcaldable i moltes assemblees pendents: Sabadell a un any de les eleccions

Només el PDECat ja elegit Lourdes Ciuró per liderar la llista mentre la resta de partits es troben immersos en processos de primàries i de configuració de llistes

26 de maig del 2018
La vara i la insígnia d'alcalde de Sabadell
La vara i la insígnia d'alcalde de Sabadell | Juanma Peláez
Han passat tres anys de les eleccions municipals que van capgirar la ciutat de Sabadell, i que van destronar un PSC en hores baixes. Després de la fuetada del cas Mercuri, amb Manuel Bustos fora de combat, l’electorat va castigar durament una candidatura que es va veure com a continuista, donant pas a unes noves configuracions per crear govern que van acabar aliant les esquerres.

Ara, però, a un any de les eleccions, les executives comencen a posar sobre la taula el futur a curt termini per acabar de definir el rumb que ha de prendre el partit. Aquesta és una fotografia de com està cada formació amb la mirada posada al 26 de maig de 2019, ordenades d'acord amb el nombre de vots obtinguts al 2015.

 

Marta Farrés i Pol Gibert, a la revista del PSC. Foto: Albert Segura


PSC: sense candidat oficial, però amb Marta Farrés trepitjant el carrer

La formació espera refer-se del dur cop que va suposar perdre 8 regidors, passat de 13 a 5, conseqüència de l’esclat del cas Mercuri, que va deixar Manuel Bustos fora del panorama polític després de governar la ciutat durant 13 anys. L’intent de Joan Carles Sànchez, designat alcalde al 2013 amb la renúncia de Bustos, de formalitzar la seva candidatura va ser vetada per l’executiva del partit, que va deixar en mans de la militància la decisió d’escollir entre Josep Ayuso i Marta Farrés, tots dos exregidors de Bustos.

Ayuso va ser escollit per un mínim marge de diferència, fet que va fer que Farrés optés per “desaparèixer” de la política municipal sabadellenca. El PSC va quedar com a primera força, però l’herència del bustisme li va barrar tota possibilitat d’aliança amb qualsevol altra de les forces que van obtenir representació al ple municipal. No només això: aquest mandat ha tingut seriosos problemes per desenvolupar algunes de les propostes fetes al ple, i dels cinc regidors inicials només en té tres, després del trencament de carnet de Lluís Monge i Carles Bosch.

Ara, Farrés ha tornat a aparèixer fent molt de carrer, tot plegat en companyia del primer secretari del PSC a la ciutat, Pol Gibert. El partit té previst fer primàries en els propers mesos, en una data encara per concretar, tot i que la gran favorita en totes les travesses té noms i cognoms: Marta Farrés.
 

Joan Berlanga, en una assemblea d'Unitat pel Canvi. Foto: José Peláez


Unitat pel Canvi: transformació en Sabadell en Comú

La unió d’ICV, EUiA i entorns de Podem va donar pas l’any 2015 a la creació d’Unitat pel Canvi, una marca que va néixer en un procés de transformació de la marca a nivell nacional. Ara, aquest univers confluirà de nou sota la marca de Sabadell en Comú amb la mirada posada a l’any que ve, tal i com s’ha anunciat aquesta setmana, a través d’una assemblea constituent que se celebrarà la setmana vinent.

Tot està molt obert, i l’objectiu passa per “començar de zero”, sense cares i noms per definir en un projecte que pretén redefinir l’espai dels comuns a la ciutat. Això si, dels errors se n’aprèn, i la voluntat és que el candidat es pugui fer públic amb marge de temps suficient com per arrelar entre la ciutadania, a diferència de l’any 2015, quan la candidatura de Joan Berlanga es va fer oficial poques setmanes abans de la cita amb les urnes.
 

Julià Fernàndez vol tornar a ser alcaldable. Foto: Adrià Costa


ERC: Juli Fernàndez vol tornar a ser l’elegit

Els republicans van tornar a l’Ajuntament per la porta gran al 2015. Després de perdre la representació de l’únic regidor electe l’any 2011, Juli Fernàndez va dur ERC de nou al ple amb quatre regidors, una xifra que els republicans van celebrar la mateixa nit electoral, on el llavors alcalde, Joan Carles Sànchez, els va rebre a l’Ajuntament. Fernàndez té tots els números per repetir al capdavant dels republicans per tercer cop consecutiu.

Per aquest motiu, l’agrupació local ha convocat un procés de primàries per al proper 2 de juny, en què la militància, amics i simpatitzants del partit podran decidir qui encapçala les llistes. La voluntat de la formació és abraçar el sector independentista i repetir l’èxit del 2015, aquest cop amb un increment de vots que també es pugui traduir en nombre de regidors al ple municipal.

 

Maties Serracant, al balcó d'alcaldia. Foto: Juanma Peláez


Crida per Sabadell: a preservar l’alcaldia

Quarta força en nombre de vots al 2015, la Crida per Sabadell, resultat de la unió de moviments i partits com l'Entesa, la CUP i el Moviment Popular de Sabadell (MPS), va duplicar la representació al ple que havia tingut en el mandat anterior. Les negociacions per formar govern els van dur a aliar-se amb ERC i sumar més endavant Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell a partir d’unes negociacions que van establir l’equador del mandat com a data per llançar a debat un canvi d’alcalde.

La falta d’entesa entre les forces perquè Joan Berlanga, representant de la força més votada dintre del govern, agafés el relleu a Juli Fernàndez, van acabar convertint en alcalde Maties Serracant, que ha hagut d’assumir la part més dura i intensa del mandat: ha liderat l’Ajuntament en el moment àlgid del procés, fet que el va convertir en blanc de la judicatura per, presumptament, haver col·laborat en l’organització del referèndum de l’1-O.

Serracant també se les ha tingut amb el PSC de Josep Ayuso, que el va dur als jutjats per les presumptes irregularitats en el procés de cessió de Cal Balsach a l’associació El Tallaret quan era tinent d’alcalde (i motiu pel qual va renunciar temporalment al càrrec), però també amb Smatsa, que s’hi ha querellat pel qüestionament del contracte per la neteja viària i la recollida d’escombraries. Les Assemblees Generals hauran de plantejar els debats de fons a la militància com vol que sigui la candidatura, i la primera se celebrarà abans de l’estiu.
 

Lourdes Ciuró, alcaldable del PDECat a Sabadell. Foto: Albert Segura


PDeCAT: Lourdes Ciuró, la única alcaldable a dia d’avui

El PDeCAT ha estat la única formació que ja ha fet la feina i ha escollit la diputada Lourdes Ciuró com a candidat a l’alcaldia, agafant el relleu a Carles Rossinyol. Ho farà replicant la marca electoral que va obtenir un gran èxit electoral a nivell català a les eleccions al Parlament de Catalunya, Junts per Sabadell.

Durant la campanya del 21-D ja es va mostrar molt activa, i va formar part de les llistes de Carles Puigdemont per Barcelona juntament amb l’empresari sabadellenc Àlex Fenoll, qui en el seu dia va negar-li una encaixada de mà a Felip VI (llavors príncep) al Mobile World Congress de 2014, i que podria sumar-se a la llista de Ciuró.

Ja ha presentat credencials davant la ciutadania amb un acte en què va comptat amb la participació de la diputada i futura consellera d’Empresa i Coneixement i portaveu del Govern, Elsa Artadi.
 

Adrián Hernández, Ramón García, Laura Vílchez i José Luís Fernández. Foto: Ciutadans


Ciutadans: voluntat de creixement

Amb tres regidors, Ciutadans va irrompre a l’Ajuntament de la mà de Joan García, que ho intentava per tercer cop. El moviment de cadires ha fet que García, però, assaborís pocs mesos la victòria, en ser cridat com a membre de la llista nacional i elegit diputat al Parlament. El mateix camí va seguir la número 4 de la llista, Laura Vílchez, fet que va obligar a fer una reconfiguració del grup municipal, amb Adrián Fernández, José Luís Fernández i Ramón García com a regidors.

El partit no té previst designar el candidat fins al mes de gener. La formació ha d’elaborar un reglament que determini si el candidat, d'acord amb els estatuts, s’elegirà a través d’un procés de primàries o una altra opció possible, si bé hi ha dos noms que sonen amb força: Adrián Hernández i Laura Vílchez, que ja ha participat en alguna de les accions comunicatives del partit sa la ciutat. No obstant, també s’obre la porta a que una persona externa de la ciutat lideri la llista.
 

Marisol Martínez, tercera tinenta d'alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació. Foto: Juanma Peláez


Guanyem Sabadell: de sorpresa a partit clau

Si hi va haver un resultat sorpresa a les eleccions, aquesta va ser l’obtenció de dos regidors en benefici de Guanyem Sabadell, la formació que va encapçalar Marisol Martínez després d’haver partit peres amb EUiA. Des del minut zero va tenir la clau de govern a la ciutat, facilitant amb els seus dos vots la investidura de Juli Fernàndez des de l’oposició (sumats als quatre vots d’Unitat pel Canvi), i més tard entrant al govern, on també va ser determinant per a la designació de Maties Serracant com a successor de Fernàndez.

Guanyem Sabadell tornarà a presentar-se a les eleccions amb el mateix nom, si bé un procés intern determinarà qui ha de ser el candidat que lideri la llista, on tot apunta a què Martínez tornarà a ser al capdavant. Amb tot, avancen una campanya centrada exclusivament en l’àmbit local, donat que no tenen cap lligam amb formacions amb representació nacional.
 

Esteban Gesa amb la seva bandera espanyola. Foto: Norma Vidal


PP: els dubtes de continuïtat

La situació que creua el Partit Popular a Catalunya, on les eleccions al Parlament del 21-D van deixar greument ferida la formació, amb només 4 diputats, podria tenir afectacions en l’àmbit local. A aquest fet hi cal afegit la fuga de vots cap a Ciutadans, una tendència a l’alça a tot l’Estat.

Per tot plegat, la formació treballa per mantenir la seva presència a l’Ajuntament, on al 2015 va passar de tenir 3 regidors a tenir-ne un de sol, Esteban Gesa. Tot i que encara no hi ha candidat oficial per encapçalar la llista, la comissió electoral de Sabadell haurà de proposar el candidat a Barcelona, que el farà oficial després de l’estiu. Gesa, en principi, tindria voluntat de continuar liderant la força.