Castellar enceta una campanya per caçar la vespa asiàtica al municipi

Demana la col·laboració ciutadana per detectar la presència d'aquesta espècie

per Redacció, 19 de maig de 2018 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Castellar ha demanat la col·laboració de la ciutadania per poder dur a terme una campanya de prevenció contra la vespa asiàtica, després que s’hagi detectat la presència d’aquesta espècie invasora en algun punt del municipi. A finals d'any de 2017, es va detectar el primer cas a la localitat. 

Tot i que no és especialment agressiva per a les persones suposa un problema per a l’apicultura, ja que exerceix una forta depredació sobre les altres espècies d’abelles, que encara no han desenvolupat la capacitat de defensar-se’n.


Els principals problemes que provoca és la disminució de l’abella de la mel i d’altres pol·linitzadors, el que suposa un efecte directe en l’apicultura i també envers la producció agrícola de les espècies que necessiten ser pol·linitzades. A més, també té un efecte directe sobre les espècies d’invertebrats autòctons.

La vespa asiàtica és l’única d’Europa que presenta un color castany fosc. Té el tòrax de color negre envellutat i segments abdominals de color castany ribetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment de l’abdomen és quasi en la seva totalitat de color groc-taronja. El cap és negre, la cara groc-ataronjada i el final de les potes és de color castany. La seva mida oscil·la entre els 17 i 32 mil·límetres de llargària.

La vespa asiàtica construeix habitualment dos nius (vespers), un dels quals pot arribar a ser molt voluminós. Els instal·len, preferentment, a les branques altes d’arbres, especialment frondoses, i en ocasions també en edificacions humanes, sobretot en llocs protegits d’edificis, teulades, garatges i porxos.

 

Participació