Castellar enceta una campanya per caçar la vespa asiàtica al municipi

Demana la col·laboració ciutadana per detectar la presència d'aquesta espècie

Redacció
19 de maig del 2018
Actualitzat el 22 de maig a les 9:42h
L’Ajuntament de Castellar ha demanat la col·laboració de la ciutadania per poder dur a terme una campanya de prevenció contra la vespa asiàtica, després que s’hagi detectat la presència d’aquesta espècie invasora en algun punt del municipi. A finals d'any de 2017, es va detectar el primer cas a la localitat. 

Tot i que no és especialment agressiva per a les persones suposa un problema per a l’apicultura, ja que exerceix una forta depredació sobre les altres espècies d’abelles, que encara no han desenvolupat la capacitat de defensar-se’n.

Els principals problemes que provoca és la disminució de l’abella de la mel i d’altres pol·linitzadors, el que suposa un efecte directe en l’apicultura i també envers la producció agrícola de les espècies que necessiten ser pol·linitzades. A més, també té un efecte directe sobre les espècies d’invertebrats autòctons.

La vespa asiàtica és l’única d’Europa que presenta un color castany fosc. Té el tòrax de color negre envellutat i segments abdominals de color castany ribetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment de l’abdomen és quasi en la seva totalitat de color groc-taronja. El cap és negre, la cara groc-ataronjada i el final de les potes és de color castany. La seva mida oscil·la entre els 17 i 32 mil·límetres de llargària.

La vespa asiàtica construeix habitualment dos nius (vespers), un dels quals pot arribar a ser molt voluminós. Els instal·len, preferentment, a les branques altes d’arbres, especialment frondoses, i en ocasions també en edificacions humanes, sobretot en llocs protegits d’edificis, teulades, garatges i porxos.