Mor Josep Maixenchs, fundador de l'ESCAC i Creu de Sant Jordi 2012

Ha estat un dels referents per a la difusió del cinema català en els últims anys

Redacció
10 de maig del 2018
Actualitzat el 13 de maig a les 12:15h
Josep Maixenchs, rebent la Medalla de la ciutat de Terrassa
Josep Maixenchs, rebent la Medalla de la ciutat de Terrassa | NacióDigital
Josep Maixenchs, productor i fundador de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) i Creu de Sant Jordi 2012, ha mort avui, segons ha explicat la mateixa ESCAC en un tuit.
 
Maixenchs va néixer a Terrassa el 1943. Era doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, diplomat en Història i Estètica de la Cinematografia per la Universitat de Valladolid i en Semiologia de la Imatge Audiovisual per Centre Internacional d’Arts Escèniques i de la Comunicació Social de Roma.

Maixenchs dirigia des de fa més de quinze anys l'ESCAC, centre que va crear el 1994 i des del que es dedica a la difusió del cinema a través de l’ensenyament i de la participació en diversos festivals. Ha produït nombrosos curtmetratges amb Escándalo Films, la productora creada per l’ESCAC per fer de pont entre el món acadèmic i el professional. És també productor del llargmetratge Andrea, dirigit per Hermann Bonnín i Sergi Casamitjana (1996).

La seva labor ha estat guardonada amb el Premi Homenots concedit pels productors catalans en reconeixement a la seva tasca de formació en cinema (2002); el Premi González-Sinde de l’Acadèmia de les Arts i de les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya (2005); el Premi Prisma d’Honor de l’Associació Espanyola d’Autors d’Obres Fotogràfiques Cinematogràfiques (2009); el premi Maria Honorífica del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya - Sitges 2010 en reconeixement a la seva carrera; i el premi Borau i Medalla d’or de la ciutat de Terrassa per la seva aportació al cinema i a la difusió de la ciutat arreu del món.