Qui és Toni Morral, el nou nom que sona per succeir Puigdemont?

Alcalde de Cerdanyola entre 2003 i 2009, va ser apartat a través d'una moció de censura | Ha treballat en els darrers anys a l'Ajuntament de Sabadell

05 de maig del 2018
Toni Morral, en primer pla
Toni Morral, en primer pla | Roger Segura
L'exalcalde de Cerdanyola del Vallès, Toni Morral (Cerdanyola, 1957), és un dels noms que des de fa uns dies sona a la llista de candidats a succeir Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat, però en les darreres hores la seva candidatura ha pres cada cop més força. Va ser nomenat diputat al Parlament de Catalunya després que el conseller d'Interior destituït pel 155, Joaquim Forn, va comunicar la renúncia a l'escó a la direcció del PDECat. L'argument passava per encaminar la seva sortida de la presó d'Estremera, on està reclòs des del 2 de novembre. 

Morral, que anava de número 18 per Barcelona a la llista de Junts per Catalunya per la demarcació de Barcelona, va ser alcalde de Cerdanyola per ICV en dos mandats, entre els anys 2003 i 2009. El primer va liderar el govern local juntament amb ERC i CiU, mentre que en el segon, la desaparició dels republicans al consistori va fer que l'aliança es teixís únicament amb els convergents. No obstant, la falta d'entesa va fer que Morral destituís la primera tinenta d'alcalde, Consol Pla, i que CiU decidís sortir del govern, donant pas a una moció de censura que va permetre investir alcaldessa la socialista Carme Carmona. 

Morral va passar a ser regidor a l'oposició, i posteriorment va retornar a la seva plaça de treballador a l'Ajuntament de Sabadell, concretament al departament de Cultura. Morral, però, ha seguit fent política, i al 2014 va ser nomenat secretari de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), càrrec que va ocupar durant 7 mesos.

Amb l'anunci que el també execosocialista Raül Romeva encapçalaria les llistes de Junts pel Sí a les eleccions al Parlament de 2015, Morral va manifestar públicament el seu suport, motiu pel qual ICV el va donar de baixa del partit. Abans de la convocatòria d'eleccions, Morral va ser un dels caps visibles de l'agrupació d'electors que reclamava una llista sobiranista unitària, però com que finalment no va ser possible, es va sumar al projecte de Carles Puigdemont.
 

Toni Morral, quan era secretari de l'ANC, amb Jaume Marfany, Carme Forcadell i Núria Guillaumes Foto: Roger Segura