De Sergio Dalma a Manel Navarro: la petjada de Sabadell a Eurovisió

Salts a l'escenari i muntatges que situen la Sagrada Família a Sabadell, en la llista | L'eurogall de Manel Navarro serà recordat

Aquest és l'escenari de Manel Navarro per aquest dissabte
Aquest és l'escenari de Manel Navarro per aquest dissabte | Must Producciones
12 de maig del 2018

Aquest és l'escenari de Manel Navarro per aquest dissabte. Foto: Must Producciones


Tot i no tenir representant de Catalunya a Eurovisió, la ciutat de Sabadell hi ha deixat la seva empremta a través de la delegació espanyola en diverses ocasions, convertint-se en una de les ciutats de tot l’Estat que més ha aportat per a la cita internacional. Des de l’actuació de Sergio Dalma l’any 1991 fins la de Manel Navarro i el seu eurogall, que va enfonsar Espanya en la darrera posició l'any passat.
 
Sergio Dalma: la raó per ballar plegats

Josep Capdevila es va fer popular amb el seu sobrenom, Sergio Dalma, un nom que va ressonar molt fort a partir de la dècada dels 90 del segle passat. L’any 1991 va representar Espanya al Festival d’Eurovisió, on va obtenir la quarta posició gràcies a Bailar pegados.
 
Amb un format que dista molt de l’actual gala d’Eurovisió, el tema va traspassar les barreres del concurs, convertint-se en un himne a l’amor que encara avui sona en més d’un casament.
 
Beth: la Sagrada Família a Sabadell?

La cantant de Súria (Bages) Beth va competir l’any 2003, sortida d’Operación Triunfo, amb el tema Dime. Pocs ho recordaran, però part del videoclip es va rodar a Sabadell, concretament al terrat de la Torre Millenium, en ple Eix Macià.
 
En aquella ocasió, la cantant ballava al terrat, mentre de fons es veia la Sagrada Família, un muntatge que figurava que o bé la basílica es trobava a Sabadell, o la torre al cor de Barcelona. El tema va quedar en 8è lloc al concurs.
 
“Algo pequeñito”: el  salt de Jimmy Jump
 
El cantant Daniel Diges recordarà per sempre més Jimmy Jump, el nom amb què és conegut el sabadellenc Jaume Marquet. En plena actuació en el Festival d’Eurovisió, l'any 2010, en què Diges interpretava Algo Pequeñito, Jimmy Jump es va esmunyir incomprensiblement a l’escenari, burlant tots els dispositius de seguretat, i es va plantar en ple escenari al costat del cantant i els quatre ballarins.
 
Al minut 1.58 de l’actuació, Jump va fer acte de presència, i tot i que la realització va intentar evitar-lo, la seva posició central li va donar un protagonisme inevitable. Fins i tot va ballar una sardana damunt de la tarima mentre sortia d’escena. Un cop fora, dos agents de seguretat el van reduir i expulsar, com es pot veure al minut 2.22 del vídeo.
 
Jimmy Jump ca passar la nit detingut i va ser alliberat l'endemà després de pagar una multa de 15.000 corones noruegues (1.880 euros). El tema de Diges va quedar en la posició número 15 d’un total de 25 participants.
 
Manel Navarro: un surfer vallesà

L’elecció del sabadellenc Manel Navarro per representar Espanya a Eurovisió amb el seu Do it for your lover va ser de les més polèmiques dels darrers anys, sempre amb permís de la tria de Rodolfo Chikilicuatre (David Fernández) amb el seu Baila el chiki-chiki. El programa Objetivo Eurovisión de TVE, que el va designar, va acabar amb xiulets i fins i tot una agressió a un dels membres del jurat, el presentador dels 40 Principals Xavi Martínez.
 
Navarro va empatar a punts amb la cantant Mirela, que es va endur el suport del públic a través de les votacions per missatge de text. Davant aquest empat tècnic, es va recórrer al jurat professional, que va ratificar la seva posició de defensa de Navarro. Martínez va ser molt discutit pel públic, donat que havia manifestat ja amb anterioritat el seu suport al representant sabadellenc.

Al final del programa, entre crits i amenaces per part del públic, la tensió va anar pujant, accentuada per errades tècniques, la més greu quan ningú trobava la guitarra de Navarro, generant una tensió sobre l'escenari que ni el mateix presentador, Jaime Cantizano, sabia com acabar d'esquivar. Amb el nerviosisme, Navarro va acabar fent una botifarra al públic, i Xavi Martínez va ser agredit de camí als camerinos.
 
Passat els dies, Navarro va admetre l’error i va demanar perdó, i tot i que part dels Eurofans no combreguen amb la seva elecció, el més probable és que avui se sumin al suport que se li vol traslladar en l’actuació de Kíev.
 
Finalment, el pas de Navarro per Eurovisió es va saldar amb dues dades rellevants: zero punts al marcador, relegant Espanya en el darrer lloc de la classificació europea, i l'eurogall que va donar la volta al món.