ETA confirma el seu final: la banda va assassinar sis policies a Sabadell l'any 1990

Van utilitzar un cotxe bomba per assassinar sis agents de la policia espanyola a la ciutat | L’artefacte el va posar ETA en el seu recorregut quan anaven de servei a un partit a la Nova Creu Alta

Estat en què va quedar la furgoneta de la Policia
Estat en què va quedar la furgoneta de la Policia | Jose Peláez
Redacció
03 de maig del 2018
Actualitzat a les 23:00h
ETA ha anunciat a través d'una carta enviada a diverses organitzacions i agents bascos que "ha dissolt completament totes les seves estructures i ha donat per finalitzada la seva iniciativa política". En la carta, que ha publicat el diario.es, ETA explica que la seva decisió tanca "el cicle històric de 60 anys" de l'organització terrorista però avisa que "no supera" el conflicte que Euskal Herria manté amb Espanya i França.

La banda terrorista va deixar petjada en diversos espais de Catalunya, entre ells a Sabadell, on el 8 de desembre de 1990 va assassinar sis agents de la policia espanyola de la comissaria local. Els fets van consternar la ciutat, que cada 9 de desembre recorda les víctimes amb un acte al Parc Catalunya.
 

Portada de La Vanguardia del 9 de desembre de 1990. Foto: La Vanguardia

Com cada tarda de partit, els agents del cos de la Policia Nacional es preparaven en la seva furgoneta per fer el recorregut que separa la comissaria de l’estadi de la Nova Creu Alta, on s’havia de jugar un Sabadell-Màlaga. Es tractava d’un traçat que s’intentava escurçar al màxim, amb les diferències urbanístiques que definien una zona on l’Eix Macià encara no era una realitat, com la resta d’elements que avui dia s’han convertit en un centre neuràlgic de la ciutat.
 
El furgó amb els sis agents va sortir de la Gran Via, va baixar pel carrer Montseny i va girar pel carrer Ribot i Serra. A uns 500 metres de la comissaria, just a l’alçada del carrer Josep Aparici, hi havia un Opel Corsa de color blanc aparcat. En el moment que el furgó va passar per la seva alçada, algú des de la Gran Via va accionar l’explosiu a distància i va fugir fins l’autopista A-18, avui C-58.
 
Segons testimonis de l’època, el cotxe l’havien aparcat pels volts de les 13.45 d’aquell fatídic 8 de desembre, i l’explosió va passar a les cinc de la tarda, mitja hora abans de l’inici del partit. Com a conseqüència, sis policies van morir en l’acte, mentre que dos més els van traslladar ferits a l’Hospital Parc Taulí.
 

Concertació de rebuig davant la comissaria de la Policia a Sabadell. Foto: Juanma Peláez

  
La comissaria de Sabadell compta amb una placa commemorativa, situada a la zona interior on els agents treballen i a la qual no té accés el públic, un element que pretén actuar de recordatori, tant de les persones que es van perdre en aquell atac, com dels perills que suposa complir una funció pública com la que duu a terme la policia.