​El govern de Sabadell fa front a la llei de «desnonaments exprés» i ho qualifica de modificació «ideològica»

L’executiu es mostra preocupat pels amplis marges que la modificació de la llei dona a la interpretació | A Sabadell hi ha 1.111 habitatges ocupats i 3.353 persones que hi viuen, un 37,8% menors de 14 anys

Gabriel Fernàndez, Maties Serracant i Glòria Rubio, en roda de premsa
Gabriel Fernàndez, Maties Serracant i Glòria Rubio, en roda de premsa | Albert Segura
02 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:12h
El govern de Sabadell s’ha mostrat preocupat per la modificació de la llei d’enjudiciament civil que ha de permetre els denominats “desnonaments exprès”, una modificació que han qualificat “d’ideològica". És per això que s’hi oposen frontalment, per la qual cosa demanen que s’aturi aquesta modificació i s’aposti per fomentar instruments que lluitin contra les màfies que faciliten les ocupacions violentes, així com incentivar mesures de caràcter social.

Així s’han posicionat l'alcalde, Maties Serracant (Crida per Sabadell), així com la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio (Crida per Sabadell) i el d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC). Els representants del govern municipal han manifestat el seu temor davant del fet que hi hagi un ampli marge interpretatiu, i han lamentat que el PDECat s’hagi sumat a la iniciativa, a través de la diputada sabadellenca Lourdes Ciuró, que serà la candidata a les eleccions municipals de 2019.

Serracant considera que amb la modificació legislativa s’obre la porta a afectar directament aquesta capa més indefensa de la societat. “Ens preocupa que la Llei deixa molts marges d’interpretació, no ajuda a millorar aquesta situació de vulnerabilitat”, ha expressat l’alcalde. És per això que des de l’Ajuntament donen un pas endavant per fer “un crit d’alerta i demanar al legislador estatal que no vagi en aquesta línia”, que obre la porta a executar desnonaments de famílies afectades per una situació econòmica adversa. 

Segons dades de l’Ajuntament, a Sabadell hi ha 88.000 habitatges, 1.111 dels quals ocupats i 6.896 buits. En els ocupats, hi viuen unes 3.353 persones, el 37,8 de les quals són menors de 14 anys, que conviuen amb la seva pròpia unitat familiar.

“És fals que la modificació de Llei sigui perquè hi ha persones que marxen de vacances i els ocupen la casa”, ha afirmat de manera contundent Rubio, que assegura que a Sabadell no s’ha registrat cap d’aquests casos. En aquest sentit, destaca que el gran gruix de persones en situació d’ocupació irregular es troben en cases de grans tenidors, concretament el 91,4%, sense afectar directament a particulars.

És per això que consideren que la modificació té un caràcter marcadament ideològic. “Criminalitza la pobresa i el fenomen de l’ocupació, posant com excusa la lluita contra les màfies, legisla des dels tòpics, l’anècdota, la por, sense rigor de diagnosi, i arriba en plena bombolla immobiliària del lloguer”, ha afegit Gabriel Fernàndez. Amb tot, consideren que es desprotegeix les persones més vulnerables, dificulta la tasca dels serveis socials perquè no contempla recursos per combatre les situacions de vulnerabilitat, i no disposa d’una reforma judicial ni de cossos de seguretat amb mesures específiques per fer front a les màfies.

Per tot plegat, el consistori demana al legislador estatal que freni el desenvolupament i aplicació d’aquesta modificació, donat que no es disposa de les garanties bàsiques per a lluitar contra les màfies, i ataca els principis bàsics de disposar d’un habitatge.