«La plaça d'Espanya es queda», l'encès debat per rebatejar-la com la de l'1 d'Octubre

Els partits s'embranquen en un repertori de retrets, amb molta càrrega irònica

Un moment de la celebració del ple d'abril
Un moment de la celebració del ple d'abril | Albert Hernàndez
26 d'abril del 2018
Actualitzat el 27 d'abril a les 17:30h
Ha estat l'últim punt de l'ordre del dia del ple d'abril, celebrat aquest dijous. Ha estat en una moció presentada pel grup de CiU que demana iniciar l'estudi per canviar el nom de la plaça d'Espanya pel de plaça 1 d'Octubre. Tot i les més de cinc hores de debat, marcat per un plenari que ha començat molt crispat per les protestes dels treballadors d'SMATSA i la Policia Municipal, ha tret a relluir l'enginy de diversos regidors, especialment del PP i Cs.

El popular Esteban Gesa ha aprofitat l'expressió que va fer viral Piqué, aplicada el passat estiu a Sabadell amb Machado, amb tota la polèmica de la reforma del nomenclàtor, per garantir que "la plaça d'Espanya es queda". I ha seguit el seu argumentari suggerint al grup convergent que "facin un referèndum, que tant els hi agrada. A veure si els veïns de la plaça d'Espanya la volen canviar". 

En la mateixa línia, però amb un to més punyent, s'ha expressat el regidor de Cs, Adrián Hernández: "És una moció sectària. La pitjor versió del Puigdecat". Hernández ha proposat que es faci el canvi "a la plaça Antoni Llonch, que té autobusos i trens", en referència a una de les justificacions del portaveu de CiU, Carles Rossinyol, que ha indicat el fet que passen dos trens. 
 

Una bandera espanyola, aquest Sant Jordi a la plaça d'Espanya. Foto: Juanma Peláez


Crítiques des de la Crida

També contundent ha estat la regidora de la Crida, Glòria Rubio. L'1-O "no es contraposa amb Espanya" i "si s'ho pensa, no ha entès res de la gent que va estar defensant les escoles". Rubio ha carregat contra la proposta convergent que "genera debats falsos i alimenta arguments del PP i el populisme d'aquells que organitzen rodes de premsa a la plaça d'Espanya". 

Hernández ha replicat Rubio, ja que Cs va convocar, fa uns dies, els mitjans en aquest emplaçament. "Populisme és el que fa vostè, perquè fa anys va muntar una roda de premsa en un solar on es construirien pisos" i ha etzibat: "Sap quants se n'han construït? Zero. Això és populisme". 

Finalment, la moció no ha tirat endavant, ja que han votat en contra Crida per Sabadell, Guanyem, Unitat pel Canvi, PP, PSC i Cs. Només ha aconseguit el suports dels dos regidors no adscrits, Lluís Monge i Carles Bosch, i l'abstenció d'ERC. De fet, un resultat previsible, però el segon tinent d'alcalde, Juli Fernàndez, ha avisat: "Sabadell tindrà una plaça o un carrer que es dirà 1 d'Octubre".